Дог звалив «бога»

12.03.2014
Дог звалив «бога»

Олександр Долгополов у матчі проти Рафаеля Надаля. (Рейтер.)

Мабуть, уперше в історії український тенісист обіграв чинного лідера світового рейтингу. У ніч із неділі на понеділок за київським часом на великому турнірі BNP Paribas Open серії «Мастерз» в Індіана–Уеллсі, Каліфорнія, перша ракетка України — Олександр Долгополов — здолав першу ракетку світу — Рафаеля Надаля.

Це був матч третього кола, тобто 1/16 фіналу. Киянин, посіяний під 28–м номером, досить легко взяв перший сет — 6:3, але з таким самим рахунком віддав другий. У вирішальній партії наш співвітчизник вів перед — 5:2, але фаворит турніру взяв себе в руки і зрівняв рахунок. Однак коли і глядачам, і самому Надалю здавалося, що українець на прізвисько Дог уже зламався, він узяв ще один гейм — 6:5! Іспанець знову встановив рівновагу, і все вирішувалося на тай–брейку. У цій перестрілці спершу переревага була на боці минулорічного чемпіона Індіан–Уеллса, але Сашко того вечора був незламним. 7:5 — є сенсація!

Хоча в Рафи була точніша перша подача (63% влучань проти 41%), Долгополов приголомшив іменитого суперника ейсами — потужними подачами «навиліт»: 11 проти 2 на його користь.

Це перша перемога Олександра над Рафою в шести очних зустрічах. Вона тим більше цінна, що досі Дог не міг узяти в Надаля навіть сету.

Учорашній успіх Долгополова став реваншем за поразку Надалеві у фіналі турніру в Ріо–де–Жанейро наприкінці лютого. До речі, в ті дні Сашко, Рафаель та ще кілька провідних тенісистів світу записали відеозвернення на підтримку Майдану і народу України.

За вихід до чвертьфіналу українець посперечається з 13–ю ракеткою турніру Фабіо Фоньїні з Італії.

ТАБЛО

 

Турнір АТР Masters в Індіан–Уеллсі (призові — 6,169 млн. дол.). Перше коло. Стаховський (Україна) — Кубот (Польща) — 6:4, 7:5. Друге коло. Стаховський — Монфіс (Франція, 23) — 2:6, 4:6; Долгополов (Україна, 28) — Смичек (США) — 7:6, 6:4. Третє коло. Долгополов — Надаль (Іспанія, 1) — 6:3, 3:6, 7:6 (7:5).

* * *

Турнір WTA Premier в Індіан–Уеллсі (5,946 млн. дол.). Перше коло. Світоліна (Україна) — Пуїг (Пуерто–Ріко) — 6:4, 7:5. Друге коло. Іванович (Сербія, 11) — Світоліна — 4:6, 7:5, 7:6.

Турнір ITF в Ірапуато (25 тис. дол.). Півфінал. Осака (Японія) — Цуренко (Україна, 1) — 6:4, 6:3.

Турнір ITF у Кампінасі (25 тис. дол.). Пари. Фінал. Л. Кіченок/Панова (Україна/Росія, 1) — Торп/Фогт (Франція/Ліхтенштейн, 2) — 6:1, 6:3.