Є з ким іти далі

12.03.2014
Є з ким іти далі

Ольга Саладуха дострибнула до «срібла». (Рейтер.)

На «великому» чемпіонаті світу–2013, який проходив у Москві, українські легкоатлети здобули три медалі — в стрибках у висоту, потрійним та в багатоборстві. Ці ж дисципліни принесли нашим спортсменам нагороди на планетарному форумі під дахом, який минулого уїк–енду відбувся в польському Сопоті.

«Це дуже успішний виступ. Команда продемонструвала зібраність, Більшість атлетів показали найкращі результати сезону й особисті рекорди. Ми зуміли завоювати три медалі в непростій боротьбі і в умовах жорсткої конкуренції. На нас чекає цікавий сезон, підготовка до Олімпійських ігор, і ми бачимо, що нам є з ким іти далі», — заявив в інтерв’ю каналу Xsport президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.

У секторі для стрибків потрійним чергову відзнаку до своєї колекції виборола 30–річна донеччанка Ольга Саладуха. Чемпіонка світу 2011 року та бронзова медалістка Олімпіади–2012 на московському «мундіалі» здобула «бронзу», а в Сопоті — «срібло». Причому росіянці Катерині Конєвій Оля програла лише сантиметр.

«Це був, мабуть, найменш результативний чемпіонат світу за всю історію. Жодна з учасниць не змогла впоратись із сектором», — розповіла Саладуха, чий найкращий стрибок цього разу припав на 14 м 45 см. Навіть Конєва визнала: «До останнього моменту я не могла зрозуміти, що відбувається в секторі. У Сопоті я зрозуміла, що бігати й стрибати по дерев’яній доріжці — це не моє».

Зимові чемпіонати світу рідко збирають найсильніший склад учасників — багато хто з лідерів пропускає цю частину сезону, націлюючись на пік форми влітку. Ольга Саладуха, виходить, здатна «воювати на два фронти». А ось золотий медаліст ЧС–2013 Богдан Бондаренко (висота) до Польщі не приїхав.

За відсутності найкращого легкоатлета Європи минулого року Бондаренка першу скрипку в цьому виді програми грали його головні конкуренти — катарець Мутаз Еста Баршим та росіянин Іван Ухов. У Сопоті суперники підтвердили свій клас, підкоривши пристойну висоту — 2,38 м. За додатковими показниками першим став катарський стрибун. А третій результат несподівано здобув українець Андрій Проценко, який подолав планку на позначці 2,36 м.

«Намагався все брати з першої спроби, але коли збив планку на 2,32 м, зібрався не відразу», — зауважив молодий херсонець. Зрештою, для подолання цієї висоти Проценкові знадобилося три спроби. Надалі, для продовження боротьби за медалі, Андрій переніс висоту на 2,36 м, яку взяв iз першої спроби. Це на три сантиметри вище, ніж доти становив його особистий рекорд!

Із бронзовою медаллю повернулася з Польщі й 24–річна багатоборка з Київщини Аліна Федорова, якій у боротьбі за п’єдестал вдалося випередити колегу по збірній України, чемпіонку світу–2013 Ганну Мельниченко, в якої цього разу лише сьоме місце. А попереду Федорової фінішували Надін Брьоерсен із Нідерландів та канадійка Бріанн Тізен–Ітон — та сама, яку в Москві випередила Мельниченко. Хоча, як зазначила Аліна, якби не застуда й температура, вона показала б кращий результат.

Варто відзначити, що нині на перші ролі в багатоборстві виходять нові обличчя — як в Україні, так і світі. Залишила сцену олімпійська чемпіонка 2008 року Наталя Добринська. Після виграшу Олімпіади–2012 одружилася та пішла в декрет британка Джессіка Енніс. Схоже, позаду й пік форми у Мельниченко. Зазначимо, що її чоловік — наш семиборець Олексій Касьянов — фінішував п’ятим.

Щодо інших наших атлетів, то в бігу на 800 м Наталя Лупу (2:01.17) теж стала п’ятою. Чоловіча естафета 4 по 400 м (Віталій Бутрим, Євген Гуцол, Дмитро Бікулов і Данило Даниленко) пробилася до фіналу й показала там шостий час, а раундом раніше встановила національний рекорд — 3:07.54. Стрибун потрійним Віктор Кузнєцов завершив змагання на восьмій позиції. Світлана Шмідт на 3000 м виявилася взагалі останньою.

Лідерки українського спринту Олеся Повх та Марія Ремень Сопот пропустили, а їхня партнерка Наталя Погрібняк із часом 7,34 не змогла пробитися до фіналу на 60–метрівці. Так само Анна Плотіцина не пройшла у півфінал на 60 м із перешкодами, а Віталій Бутрим — у півфінал 400 м. Залишилися поза фіналом метальниці ядра Ольга Голодна й Галина Облещук.

У загальному медальному заліку наші атлети посіли 19–ту сходинку (0–1–2). Першими стали американці, в активі яких 12 відзнак (8–2–2). Другі — росіяни (3–2–0), треті — ефіопи (2–2–1).