Залишилися, щоб перемагати

12.03.2014
Залишилися, щоб перемагати

Брати участь у Паралімпійських іграх у Росії, щоб перемагати — таке рішення ухвалила наша збірна після тривалих вагань. «Ми залишаємося на Паралімпіаді, щоб пам’ятали про нас, пам’ятали про Україну, про суверенну державу, яка прислала сюди своїх спортсменів», — сказав на прес–конференції в Сочі президент Національного комітету спорту інвалідів України, народний депутат від «Батьківщини» Валерій Сушкевич.

Станом на вчора гімн «Ще не вмерла» звучав на Паралімпіаді тричі — золоті нагороди здобули біатлоніст Віталій Лук’яненко у гонках на дистанціях 7,5 і 12,5 км (спортсмени з порушеннями зору) та лижниця Людмила Павленко на 12 км сидячи. Для ветерана Лук’яненка це вже третє й четверте олімпійське «золото» — після Турина–2006 та Ванкувера–2010.

Показовий момент: українця Лук’яненка відмовився привітати з перемогою президент РФ Володимир Путін. За кілька хвилин до закінчення змагання на дистанції 7,5 км він піднявся на гірську трасу, розраховуючи на тріумф співвітчизника Миколи Полуніна. Однак наш співвітчизник випередив росіянина на 11 секунд. Після цього, як повідомляє ТСН, плани Путіна раптово змінилися...

Першою мультимедалісткою серед українців стала Юлія Батенкова — атлетка без правої руки завоювала «бронзу» в біатлонному спринті на 6 км стоячи та «срібло» — в лижній гонці на 15 км класичним стилем. А вчора Людмила Павленко виграла й собі другу нагороду: на 10 км в біатлоні сидячи.

Також у біатлоні Максим Яровий виграв срібну медаль на дистанції 7,5 км сидячи, Олександра Кононова — на 10 км стоячи, Олена Юрковська — «бронзу» на 6 км сидячи, а Оксана Шишкова — дві «бронзи», на 6 і 10 км, серед атлетів із порушеннями зору.

Після чотирьох днів змагань збірна України посідає третє місце в загальному заліку, маючи 11 медалей (3–3–5). Попереду — росіяни — 34 (11–14–9) та німці — 4 (4–0–0).

За словами Валерія Сушкевича, українці готові будь–якого дня, не чекаючи завершення змагань 16 березня, залишити Сочі — «якщо на Батьківщині станеться щось непоправне». Ідеться про загрозу розгортання воєнної інтервенції РФ в Україну. У день відкриття Паралімпіади, минулої п’ятниці, наші співвітчизники ще раз привернули увагу всього світу до української кризи: на знак протесту проти російської окупації Криму «синьо–жовта» збірна відмовилася брати участь у церемонії відкриття Ігор. На стадіон «Фішт» виїхав лише один український атлет — прапороносець Михайло Ткаченко (у нього немає ніг, і він пересувається на візку).

Днем раніше наша команда провела окрему церемонію підняття прапора в Олімпійському селищі, скандуючи «Україні — мир!» Паралімпійський комітет пригрозив українцям дискваліфікацією за «змішування спорту й політики».

Загалом, попри анонсовані демарші, на сочинській Паралімпіаді виступають команди всіх 45 країн, які заявляли участь. Це рекорд для зимових Ігор інвалідів — у Ванкувері–2010 було 44 збірні–учасниці.

Про особливості організації головного зимового змагання інвалідів свідчить такий нюанс: якщо англійською мовою диктор просив підвестися на виконання гімну Росії «тих, хто може», то російськомовний варіант був безапеляційним: «Исполняется гимн Российской Федерации. Просим ВСЕХ встать!»