«Вузькі» маневри

12.03.2014
«Вузькі» маневри

Шайба у воротах «барсів». (прес–служби ХК «Компаньйон–Нафтогаз».)

Учора пізно ввечері на столичній ковзанці АТЕК відбувся останній, п’ятий, матч фінальної серії чемпіонату України, в якому «Компаньйон» та «Білий барс» розіграли титул. Досі «золота» ЧУ не здобували ні «компи», ні білоцерківці, але нові фінансові обставини фаворитами турніру зробили саме ці дві команди. Одну послідовно спонсорує НАК «Нафтогаз», інша є фарм–клубом «Донбасу». Цілком закономірно, що саме вони дійшли до вирішальної фази змагань.

Вигравши «регулярку», київський клуб отримав у фіналі додатковий козир — перевагу домашнього майданчика. Через особливості льодової арени АТЕК, яка дещо коротша та вужча за стандартні «коробки», суперники «компів» опиняються тут ніби не в своїй тарілці. «Білий барс» у цьому питанні не виняток. Як у регулярному чемпіонаті, так і у фінальній серії у команди Олександра Куликова були проблеми з грою на майданчику «Компаньйона».

Програвши в Києві обидва стартові поєдинки «золотої» серії, «барси» опинилися в незавидному становищі. «У хокейній історії було багато випадків, коли команда відігрувалася в «плей–оф» після двох поразок. У нас є шанс, і ми намагатимемося його використати», — підбадьорював Куликов підопічних перед переїздом серії до Білої Церкви.

Загалом, мобілізували «бар­сів» на «камбек» усім містом — трибуни заповнювали працівники білоцерківських підприємств, юні хокеїсти, прості вболівальники. Усі вони зняли спеціальне відео для підняття бойового духу хокеїстів.

У підсумку, «Білому барсу» вдалося виграти два домашні поєдинки, встановити рівновагу й повернути серію до столиці.

Нагадаємо, що в минулому сезоні «Компаньйон» «усуху» програв фінальне протистояння «Донбасу–2». Цього разу в двобої з донецьким фарм–клубом підопічні Олександра Сеуканда мали шанс узяти реванш...

* * *

Свій перший у історії «плей–оф» КХЛ хокеїсти «Донбасу» почали більш ніж упевнено, завдавши в рідних стінах двох поразок ризькому «Динамо». Щоправда, наставник донеччан Андрій Назаров був доволі стриманим: «Це лише другий матч у серії. Нам трохи пощастило. Візьмемо це везіння й поїдемо далі». Проте в Ризі фортуна, здається, відвернулася від української команди. Позавчора в третьому матчі серії «червоно–чорні» зазнали доволі болючого фіаско — 3:7. «Можна програти 1:10 або 0:1. Це не принципово. Ми програли гру, але продовжуємо вести в серії», — заспокоює вболівальників російський наставник.

Утім, думається, проблеми в обороні повинні неабияк насторожити Назарова, адже за підсумками регулярного сезону його команда продемонструвала неабияку надійність, пропустивши найменшу кількість шайб серед усіх учасників турніру. Натомість із початком «плей–оф» цей аспект зазнав збою. Майкла Лейтона після п’яти голів на 51–й хвилині замінив Ян Лацо, який ще двічі виймав каучуковий диск із сітки.

Не кращим чином діяв позавчора і фінський легіонер донеччан Теєму Лайне, який у перших двох матчах відзначався «дублями», закидаючи свої другі шайби в порожні ворота.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Фінал (третій і четвертий матчі). «Білий барс» — «Компаньйон–Нафтогаз» — 3:1 (Бондарєв, 22; Буценко, 30; Бабинець, 46 — Гніденко, 36 (більш.)), 3:1 (Хворостініньш, 35, 46; Міхейонок, 39 — Слюсар, 2). Рахунок у серії до трьох перемог — 2:2.

КХЛ. Перший раунд «плей–оф». «Донбас» — «Динамо» (Р) — 5:2 (Віртанен, 33 (більш.); Уїлсон, 36 (менш.); Лайне, 42 (більш.), 60 (п. в.); Дадонов, 57 — Мейя, 14 (більш.); Дарзіньш, 57), 3:1 (Лайне, 15, 59 (п. в.); Піганович, 23 — Букартс, 33), «Динамо» (Р) — «Донбас» — 7:3 (Марц. Госса, 17 (більш.), 39; Бічевскіс, 27; Мейя, 37; Джеріньш, 41; Сотнієкс, 44; Дарзіньш, 46 — Якуценя, 4; Дадонов, 25; Кашпар, 29). Рахунок у серії до чотирьох перемог — 2:1 на користь «Донбасу».