Професійний «колобок»

07.03.2014
Професійний «колобок»

Сергій Чеботар тепер вважається людиною Олександра Турчинова.

Тоді як увага громадськості прикута до подій у Криму, нова влада у Києві поспіхом робить кадрові призначення, від яких голова йде обертом. Наприклад, на посади заступників міністрів часто потрапляють одіозні особи, за повернення яких у владу точно не стояв Євромайдан, а бійці Небесної Сотні не віддавали свої життя.

Для прикладу візьмемо МВС, адже кадрове оновлення цього відомства, реформування заплямованої протистоянням із мітингувальниками міліції гаряче обіцяли зі сцени Євромайдану учорашні опозиційні політики, які нині взяли владу в свої руки. Днями Кабмін на чолі з Прем’єр–міністром Арсенієм Яценюком призначив керівників у низцi структурних підрозділiв апарату МВС та територіальних органів внутрішніх справ.

Так, згідно з розпорядженнями уряду, першим заступником міністра внутрішніх справ призначено Володимира Євдокимова. Це, фактично, єдине кадрове призначення в МВС, яке майже не викликає запитань: пан Євдокимов уже обіймав посаду заступника міністра у часи двох каденцій Юрія Луценка. Громадськості мало відомі інші нові заступники міністра Арсена Авакова — Сергій Яровий та Микола Величкович. А от до персони Сергія Чеботаря, призначеного заступником міністра внутрішніх справ — керівником апарату, безліч запитань! На цій посаді він замінив іншу одіозну персону — Сергія Лекаря.

Зауважимо, що скандально відомий пан Чеботар уже вдруге примудрився повернутися у владу на гребені революційної хвилі. У 2005 році йому вдалося стати першим заступником керівника Головного управління з питань судової реформи, діяльності військових формувань та правоохоронних органів секретаріату Президента Віктора Ющенка. Тоді чиновники з Банкової обурилися таким призначенням, і пана Чеботаря таки невдовзі звільнили. У своєму відкритому листі до ЗМІ працівники СП вказували, що цей керманич та його команда під час виборчої кампанії скоїли найрезонансніші правопорушення.

Згідно з офіційною біографією, пан Чеботар — кандидат економічних наук, професор, заслужений економіст України. У 90–ті роки — на дипломатичній роботі, 2000—2002–го був радником Прем’єр–міністра, а потім перейшов працювати до АП. Як вказували у 2005 році у своєму листі до ЗМІ чиновники з Банкової, «Сергій Іванович за рівнем одіозності програвав лише главі адміністрації Президента Віктору Медведчуку та його першому заступнику — Юрію Загородньому, але, на відміну від них, він уникав публічних скандалів».

«Чеботар, маючи низькі моральні якості та за мету — задоволення власних інтересів, здійснює корупційні діяння, а саме: Сергій Іванович швиденько зібрав собі команду однодумців і почав працювати. Для нас, працівників АПУ, це були найстрашніші роки, 2002—2004, оскільки інтелектуальний і культурний рівень професора, який не вміє розмовляти без матюків, залишав бажати кращого. Основною метою зондеркоманди Чеботаря було стрімке збагачення і окозамилювання вищого керівництва держави», — йшлося у призабутому нині відкритому листі чиновників, у якому наводяться численні факти дерибану, заволодіння майном та нерухомістю, наприклад у Пущі–Водиці.

І ще одне: після призначення Чеботаря на Банкову в 2005 році він нібито похвалявся, що його не вдасться позбутися, бо він нібито знайшов підтримку у тодішнього голови СБУ Олександра Турчинова. Але тоді Президент Ющенко позбувся і Турчинова, і Чеботаря, і багатьох інших пристосуванців. Нині ж пан Турчинов є Головою ВР та виконує обов’язки Президента. Вочевидь, не випадково одіозний Чеботар став заступником глави МВС. Але чи влаштовує така кадрова політика нової влади Євромайдан? Відповідь отримаємо незабаром.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>