Темна квітка Голлівуду

07.03.2014
Темна квітка Голлівуду

Люпіта Ніонго.

Перша роль у повнометражному фільмі — і одразу «Оскар», про який марно мріють безліч іменитих і заслужених акторів. У те, що так буває, навіть складно повірити. Проте кенійська кінозірка Люпіта Ніонго, яка отримала найжаданішу кінопремію світу за роль другого плану в історичному фільмі Стіва Маккуїна «12 років рабства», — живий приклад такого везіння.

«Мені було всього 8 чи 9 років, коли я подивилася фільм «Квіти лілові полів». Тоді я вперше побачила на екрані когось, схожого на мене, і подумала: а я ж теж можу стати актрисою», — згадує Люпіта, яка народилася в Мексиці й має тамтешнє громадян­ство, але зростала в Кенії, куди повернулися з Латинської Америки її батьки.

У сім’ї Ніонго (до речі, попри це усталене прочитання, насправді їхнє прізвище звучить як Еньйонго) дуже любили домашні театральні постановки, в яких майбутня «оскароносиця» була головною зіркою. У школі дівчинка відвідувала театральний гурток, а в 14 років вийшла на сцену в напівпрофесійному спектаклі «Ромео і Джульєтта». Проте далі справа не пішла.

Аж доки Люпіті допоміг випадок. У 2004 році неподалік їхнього будинку в Кенії відбувалися зйомки голлівудської стрічки «Відданий садівник», і дівчина буквально напросилася в знімальну групу. Звісно, не актрисою — асистентом продюсера. Її старанність керівництву сподобалася, і дівчину запросили на постійну роботу. Люпіта переїхала до США, вступила в театральний коледж і працювала на зйомках багатьох кінофільмів. А згодом навіть зняла власну музичну стрічку «Маленькі речі, які ти робиш».

Проте до того, як зіграти переслідувану закоханим господарем рабиню в «12 роках раб­ства», у кадрі темношкіра 31–річна красуня з’являлася лише в одній непомітній короткометражці та в кенійському серіалі. Тепер ситуація, безперечно, зміниться. Талант Ніонго вразив як глядачів та критиків, так і режисерів, тож за пропозиціями нових зйомок не забарилося. Зокрема, вже зовсім скоро на екрани вийде фільм «Нон–стоп», у якому вона знялася разом із Джуліанною Мур та Лайамом Нісоном.