НОВИНИ ПЛЮС

06.03.2014

Замість «Беркута» — новий підрозділ

В Одесі пройшла атестація колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут», за результатами якої має бути сформований новий підрозділ, повідомляє прес–служба обласної міліції. Перед атестацією правоохоронці вшанували хвилиною мовчання пам’ять всіх загиблих під час протистояння на майдані Незалежності в Києві.

За словами новопризначеного керівника міліції Одещини Петра Луцюка, «діяльність міліції має бути зрозуміла для всіх людей, з якими ми співпрацюємо», адже останнім часом правоохоронні органи були втягнуті у діяльність, яка не збiгається з завданнями, що законодавством встановлені для цієї служби. «Тож ми повинні робити все для того, аби відновити авторитет міліції серед населення», — переконаний пан Луцюк. За його словами, без подібного підрозділу міліція існувати не може.

Керманич обласної міліції обіцяє, що тих бійців, які не порушували закон, ніхто не звинувачуватиме, але «той, хто в чомусь винен, має відповідати за законом». При підбитті підсумків враховували думки громадських та профспілкових організацій, керівництва управління підрозділів внутрішньої безпеки і ветеранських організацій. В обласній міліції стверджують, що одеський «Беркут» не був задіяний під час найактивнішого протистояння на Майдані. Тому вірять, що сформують на його основі боєздатний підрозділ міліції, бійці якого мають незаплямовану репутацію.

Звільнення «заплямованих мундирів»

Глава МВС Арсен Аваков повідомляє, що у відомстві звільнено 90 вiдсоткiв усіх керівних кадрів. Таку ситуацію він пояснює «вимушеною і абсолютно необхідною люстрацією керівних кадрів МВС у центрі й на місцях». За його словами, ці міліцейські чини дискредитували МВС за три останні місяці, призвели до того, що «довіра до міліції ледь відрізняється від нуля, як і близька до нуля функціональна здатність».

Інша проблема, на якій наголошує пан Аваков: «Як тільки відкрилися вакансії до призначень у МВС по країні в такій кількості — хлинув потік пропозицій.. від політиків, партій, фракцій, громадськості. Вакханалія. Не виключаю, що при нових призначеннях можливі помилки. Але зараз важливіше за ювелірну точність призначень — запустити в роботу міліцію: від громадського порядку та безпеки на вулицях — до здатності розслідувати і затримувати злочинців силами спеціальних підрозділів».

Пропонуємо роззброєння

Міністерство внутрішніх справ України закликає до добровільної здачі вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин та спецзасобів з 4 по 21 березня. Йдеться і про зброю, неправомірно вилучену в правоохоронних органів та спеціальних служб у ході акцій протесту. Правоохоронці нагадують, що незаконне зберігання зброї, боєприпасів, вибухівки — це злочин, за який законодавством передбачено кримінальну відповідальність, але її можна уникнути, добровільно здавши свої арсенали.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>