ХРОНІКА

06.03.2014

Баскетбол

Єврокубок. 1/8 фіналу (перший матч). «Будівельник» (Україна) – «Нантер» (Франція) — 86:82 (21:19, 26:22, 19:20, 20:21; Лавринович (28 + 9 підбирань), Ехерн (14), Анісімов (12) — Томас (21 + 5 підбирань), Гладир (15 + 5 підбирань)).

Попри те, що, за рішенням УЛЄБ, київський «Будівельник» мусив проводити «домашній» матч першої стадії «плей–оф» Єврокубка в Каунасі, від литовців «гладіатори» отримали чи не меншу підтримку, ніж у Києві. На трибунах зібралося 4,5 тисячі місцевих фанів, які вивісили банер «Українці! Литва з вами!» та палко підтримували український клуб. Цікаво, що українець–легіонер — Сергій Гладир — вельми успішно діяв і в складі «Нантера». Перед матчем–відповіддю 12 березня «Будка» заробила 4 очки фори.

* * *

НБА, «Фінікс» — «Лос–Анджелес кліпперз» — 96:104.

Учора український центровий «Фінікс санз» Олексій Лень уперше в кар’єрі вийшов у стартовому складі команди НБА, за 19 хвилин на майданчику набрав 6 очок (3 точні кидки з 8 двоочкових), зробив 6 підбирань (2 — в нападі) при 1 втраті і 3 фолах.

* * *

Польща й Чехія висловили бажання провести Євробаскет–2015 спільно з Україною і звернулися до ФІБА з відповідною пропозицією. Як зазначив президент польської федерації Гжегож Баханський, Україна вже заплатила половину суми за організацію турніру, тож партнери в сусідніх країнах пропонують не забирати чемпіонат в України, а залишити їм хоча б одну з чотирьох груп. «На прикладі футбольних чемпіонатів Європи видно, що кілька країн вдало справляються з проведенням великих турнірів», — цитує Баханського Тribuna.com.

Рішення щодо проведення Євробаскету–2015 в політично нестабільній Україні очікується 22 березня.

Футбол

З огляду на те, що старт весняної частини чемпіонату України відкладено, головний тренер «Дніпра» Хуанде Рамос відпустив своїх підопічних у короткострокову відпустку — до 11 березня.

* * *

Стали відомі подробиці розриву угоди українського нападника Артема Мілевського і «Газіантепспора». За даними газети «Сєгодня», Міля розірвав контракт із турками на умовах, що вони виплатять йому річний оклад — близько мільйона доларів — «у розстрочку».

Нагадаємо, не прижившись у Туреччині, Мілевський підписав контракт із казахським «Актобе».

Теніс

Стартують великі традиційні турніри в Індіан–Уеллсі (Каліфорнія) — серії АТР Masters у чоловіків та WTA Premier — у жінок; призовий фонд кожного — по 5 030 408 доларів. В основних сітках виступлять троє українців — Олександр Долгополов (28–й номер посів, стартує одразу з другого раунду), Сергій Стаховський та Еліна Світоліна. Ще троє наших співвітчизників не пробилися через сито відбору. Ілля Марченко на старті кваліфікації поступився Ніколасу Мейстеру зі США — 6:4, 2:6, 6:7 (6:8). Надія Кіченок і Марина Заневська у першому колі відбору виграли (відповідно, у колумбійки Дюке–Маріньйо — 6:1, 6:0 та ізраїльтянки Юлії Глушко — 6:4, 6:1). Однак учора обидві українки зійшли з дистанції. У фіналі кваліфікації Кіченок зазнала поразки від Анни–Кароліни Шмідлової зі Словаччини — двічі по 4:6, а Заневська — кандійці Шерон Фічман — 6:3, 6:7 (1:6), 3:6.

Волейбол

Всеросійська федерація волейболу ухвалила рішення зарахувати харківському «Локомотиву» поразку в усіх 14 поєдинках, які український клуб провів із початку відкритого чемпіонату РФ. Нагадаємо, що напередодні «залізничники» знялися з турніру, визнавши неможливим продовжувати виступи в умовах агресії Кремля проти України. Водночас президент ВФВ Станіслав Шевченко з розумінням поставився до демаршу сильного українського клубу: «Ми не прощаємося з харківським «Локомотивом» — думаю, що це тимчасове розлучення, зумовлене об’єктивними факторами. У майбутньому, коли обстановка в Україні нормалізується і життя, в тому числі й спортивне, увійде у звичне русло, ВФВ готова розглядати питання про повернення ВК «Локомотив» (Харків) у суперлігу».

Бокс

«Українські отамани», які 8 березня в Німеччині проведуть останній матч групового турніру 4–го сезону Всесвітньої боксерської серії, посилилися срібним призером Олімпіади–2012 Денисом Берінчиком.