Львівські снайпери в Москві

06.03.2014
Львівські снайпери в Москві

Олег Омельчук — чемпіон Європи–2014 у стрільбі з пневматичного пістолета. (з офіційного сайта змагань.)

На минулорічному чемпіонаті Європи з кульової стрільби українська збірна посіла перше місце в медальному заліку, куди рахувалися здобутки як дорослої, так і молодіжної команд. До Москви, де в Палаці спорту «Олімпійський» 26 лютого розпочався ЧЄ–2014 стрільців, українські спортсмени також приїхали з чемпіонськими амбіціями.

У перші дні турніру, коли змагалося «підростаюче покоління», наші співвітчизники сходили на п’єдестал практично в кожній дисципліні — стрільбі з пневматичного пістолета, гвинтівки, по рухомих мішенях. Найвище піднялися наші юнаки, які спеціалізуються на пневматичній гвинтівці. Павло Коростильов виграв індивідуальне «золото» та здобув перемогу в командних змаганнях — разом з Олексієм Сидоренком та Віталієм Євтушенком.

«У мене вже була європейська медаль — «бронза» 2012 року. Тепер я мрію стати олімпійським чемпіоном», — сказав Коростильов, маючи на увазі свою вікову групу. Реалізувати кар’єрне завдання львів’янин зможе вже в серпні цього року, коли в китайському Наньцзині пройде II Юнацька літня Олімпіада. Московський ЧЄ слугує відбором до цих змагань.

Коли стартували дорослі змагання, чемпіонську естафету Коростильова підхопив його старший земляк Олег Омельчук — львів’янин тріумфував у стрільбі з пневматичного пістолета. У напруженій боротьбі він випередив білоруса Віталія Кудзю. Виграли наші пістолетники й командні змагання, де за «синьо–жовтих», окрім Омельчука, виступали Віктор Банкін та Денис Кушніров.

А от у аналогічній дисципліні серед жінок Україна залишилася без нагород, хоча і всерйоз розраховувала на виграш медалі досвідченою й титулованою Оленою Костевич. Утім бронзова призерка Олімпіади–2012 саме в цьому виді стрільби в Москві показала лише восьмий результат. У командному турнірі наші дівчата стали сьомими.

Водночас вибивати «золото» дорослі українські снайпери продовжили в стрільбі з пневматичної гвинтівки, де не було рівних Олегу Царькову. «Упродовж змагань я нервував, тому було дуже складно концентруватися, відтак стрільба була не зовсім ідеальною. Хай там як, але збулася моя мрія, до якої я йшов 16 років», — сказав представник Львівщини.

Дуже близьким був Олег до «золотого дублю», однак виграти в компанії Сергія Каспера та Сергія Куліша командний турнір завадили білоруси — на шляху до чемпіонського титулу вони встановили європейський рекорд. Українське ж тріо, відставши від «сябрів» менш ніж на три бали, отримало «срібло». «Бронза» дісталася господарям змагань.

Варто також відзначити черговий успіх вітчизняних стрільців по рухомих мішенях — не олімпійському виді програми. Галина Авраменко та Владислав Прянишников у Москві здобули по дві срібні нагороди — в індивідуальних та командних турнірах. Натомість жіночій юніорській трійці (Дарина Рожнятовська, Надія Дієнхіна та Юлія Тимошко) вдалося виграти «золото».