Штрихи до портрета «камікадзе»

05.03.2014

В українському соціумі немає, вочевидь, задоволених новим урядом. Романтики закидають йому непропорційно малу «квоту Майдану», прагматики — брак професіоналів. Биті життям скептики невдоволено кривляться від «старих облич», прихильники справедливості як такої вважають неприпустимим, що Кабміном (та й загалом виконавчою владою) «заправляє» «Батьківщина» з точковим вкрапленням креатур від «Свободи». («УДАР», як ми пам’ятаємо, від формування уряду відмовився). Оптимісти наголошують, що цей уряд — тимчасовий.

За підрахунками руху «Чесно», п’ятеро теперішніх урядовців вже входили до складу Кабміну в минулому. Це — Прем’єр Арсеній Яценюк, а також міністр фінансів Олександр Шлапак, міністр соцполітики Людмила Денисова, міністр палива та енергетики Юрій Продан та в.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця. З цього переліку двоє — Яценюк і Денисова — були народними депутатами. Окрім них, до складу парламенту в різні роки входили перший віце–прем’єр Віталій Ярема, міністр юстиції Павло Петренко, міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак, міністр екології Андрій Мохник, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр аграрної політики Ігор Швайка, міністр інфраструктури Максим Бурбак та «гуманітарний» віце–прем’єр Олександр Сич.

11 теперішніх урядовців представляють політичні партії (7 — «Батьківщину» і 4 — «Свободу»), 9 — є безпартійними.

Щодо географії, то справи такі: 9 — починали кар’єру в Києві, 6 — на заході України, 2 є вихідцями з Харкова, 2 приїхали з Криму, 1 особа — з Вінницької області.

Понадмільйонні статки мають троє урядовців. 1млн. 750 тис. грн. зареєстрував у податковій декларації за 2013 рік міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета, 1,6 млн. — Петренко, майже 1,4 млн. — Яценюк (обидва вказали дохід за 2012 рік). Трохи не дотягує до мільйону з 827 тис. грн. віце–прем’єр із питань ЖКГ Володимир Гройсман, у спину йому дихає Денисова з її 689 тисячами офіційних гривень.

Від 100 до 500 тис. грн. на рік заробили у 2012–му Ярема (125 тис. грн.), Сич (256), Аваков (367), Семерак (155), а також міністр охорони здоров’я Олег Мусій (493), міністр освіти Сергій Квіт (405), глава Пінпаливенерго Продан (214). На тлі цього абсолютними «ніщебродами» виглядають міністр культури, актор Євген Нищук (72 тис.грн.), а також нардеп–«свободівець» Мохник, котрий задекларував у 2012–му — коли ще тільки ставав депутатом — дохід у 33 тис. грн.

Що ж стосується «свободівця» Швайки та в. о. міністра закордонних справ, кадрового дипломата Дещиці (їхні статки дорівнюють відповідно 11 і 10 тисячам гривень), то взагалі незрозуміло, як дорослі чоловіки примудрилися прожити на такі «копійки».

Отож над щирістю теперішнім чиновникам доведеться попрацювати. Втім більшість оприлюднених декларацій, як уже було сказано, стосуються 2012 року. Наразі чекаємо фінансових одкровень, пов’язаних із 2013–м. Та навіть ті з урядовців, які вказали досить пристойні суми, навряд чи могли б узгодити їх із власними витратами. Так, Людмилі Денисовій пригадали весілля доньки Олени, виконане у стилістиці «Приборкання норовливої». Інша донька Денисової виходила заміж «за мотивами» «Аліси в Країні чудес». Оленчине заміжжя, включно з усім антуражем та відеокліпом, записаним в охопленому нині протистояннями Криму, обійшлося мамі нібито у 600 тисяч доларів (порівняймо з декларацією!). Скандал довкола цього розгорівся у 2011–му — БЮТівка Денисова тоді категорично спростовувала подібні витрати і називала такі чутки наказом «мочити і травити» колишню команду Тимошенко.

Не менше питань викликають і плани на майбутнє інших призначених 27 лютого чиновників. Як зауважила редактор «Дзеркала тижня» Юлія Мостова, «я не розумію, що означає Антикорупційне бюро, але здогадуюся, що для керівництва ним у Тетяни Чорновол є тільки сміливість». Приблизно те саме вона зазначила й з приводу Люстраційного комітету, відданого у не надто досвідчені руки активіста Єгора Соболєва. Саме вони — активні й затяті журналісти, люди з групи громадського сектору Майдану — покликані контролювати політиків та бізнесменів на чолі нової влади.