Чиновники затягують паски

05.03.2014

На постанову Кабміну щодо жорсткої економії бюджетних коштів вплинули, безумовно, два фактори. Перший — наш (дякуючи Росії) де–факто передвоєнний стан. Другий — порожня скарбниця, яку лишив після втечі Янукович. Хай там як, а нині уряд заборонив бюджетним установам «придбання форменого одягу, автотранспорту, мобільних телефонів, ноутбуків, проведення ремонтів, оплату чартерних рейсів».

І це не все. Заборонено також: створювати нові бюджетні установи, збільшувати чисельність працівників, заповнювати вакантні посади, видавати одноразові грошові винагороди держслужбовцям, здешевлювати вартість харчування для працівників. Не кажучи вже про обмеження відряджень за кордон, використання бюджетних коштів для проведення святкових заходів тощо…

Режим жорсткої економії дещо викосить чиновницькі лави: міністр матиме не більше чотирьох заступників, голови обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій — не більше трьох, а голови районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій — не більше двох. Плюс — навіяно Межигір’ям — буде проведено інвентаризацію усіх державних резиденцій, дач абощо. За результатами цього Фонд державного майна повинен внести пропозиції щодо їх подальшого використання, йдеться в урядовій постанові.

ВЛАСНИЙ ПРИКЛАД

Як треба жити раціонально, продемонстрував Павло Шеремета. Новопризначений міністр економіки приїхав на роботу на метро, про що повідомив у «Фейсбуці». Хоча хто–хто, а пан Шеремета може собі дозволити авто представницького класу — він є успішним бізнес–консультантом, засновником Києво–Могилянської бізнес–школи та президентом Київської школи економіки.