«Ваш друг пішов і не розрахувався!»

05.03.2014

Росія таки відмовилася надавати нашій державі раніше обіцяну знижку за природний газ. Як відомо, 17 грудня російський президент Володимир Путін запропонував тодішньому своєму українському колезі суттєво нижчі ціни за імпортований енергоносій. Замість 400—420 доларів за тисячу кубометрів, які платила Україна раніше, у першому кварталі 2014 року почала діяти пільгова ціна — 268,5 долара. Експерти стверджували, що це плата Віктору Януковичу за відмову від євроінтеграції та ще низка геополітичних і економічних поступок.

Знижка, втім, мала певну особливість — її було напрочуд легко скасувати в односторонньому порядку. Підозру, що Росія, невдоволена зміною першої особи при владі, своїм шансом скористається, позавчора ввечері висловив український Прем’єр Арсеній Яценюк. А вже наступного дня його інтуїцію підтвердив очільник «Газпрому» Олексій Міллер. «В умовах, коли Україна не виконує своїх зобов’язань, компанія ухвалила рішення не продовжувати надання знижки з 1 квітня 2014 року», — відрапортував він своєму прем’єр–міністру Дмитру Медведєву.

Пан Міллер мав на увазі заборгованість 1,53 млрд. доларів за 2013 рік, яку допустив ще уряд Миколи Азарова–Сергія Арбузова. Інформацію, що борг таки є, підтвердив нинішній міністр палива та енергетики Юрій Продан. «Ми намагаємося виплатити наші борги за лютий. Це близько 400 млн. доларів», — сказав міністр, наголосивши, що погасити борг своїх попередників за одну мить влада не може. «Сума заборгованості значна», — констатував очільник «Газпрому» і запропонував надати Україні кредит 2–3 млрд. доларів: для оплати заборгованості та здійснення нових платежів. Про умови такої позики у Москві не повідомили.