Як війна впливає на спортивні змагання

05.03.2014

Якщо наша олімпійська збірна в світлі кривавої бійні на Майдані ледве втрималася від того, аби в повному складі залишити сочинські Ігри, то наші паралімпійці, швидше за все, взагалі не поїдуть до Сочі — на знак протесту проти окупації російськими військами Криму.

«Національна паралімпійська збірна команда України сподівається, що найближчими днями країна–господар зупинить агресію і виведе війська з України. У випадку, якщо це не буде зроблено, Національний паралімпійський комітет України прийме рішення про неможливість участі української команди в XI зимових Паралімпійських іграх», — ідеться в повідомленні, яке поширила прес–служба НПК. Нагадаємо, Паралімпіада має початися вже 7 березня.

Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов учора по обіді «офіційно повідомив про прийняте ним рішення особисто бойкотувати Паралімпійські ігри в Сочі у зв’язку з агресією Російської Федерації». «Склалася трагічна ситуація, коли Росія як держава–організатор Паралімпіади є агресором та окупантом по відношенню до країни, яка бере участь у цих Іграх», — заявив новий міністр — один з очільників Автомайдану.

Політична напруженість та передвоєнна ситуація в країні позначилися на бага­тьох спортивних турнірах — із футболу, баскетболу, волейболу тощо. Одні змагання не проводять «з принципу», інші — через реальну загрозу безпеці та життю спортсменів і глядачів. Нагадаємо, що перенесено перший у цьому році тур футбольного чемпіонату і навіть приблизно не відомо, коли він відновиться. Справді, як можна грати або виїжджати вболівати в Севастополь і Сімферополь, де стоять російські військові з автоматами, або Донецьк, Луганськ тощо, де на вулицях вчиняють безлад «тітушки» з Росії? Хоча, скажімо, гендиректор «Зорі» Сергій Рафаїлов заявляє: «Паніки немає... Вважаю, чемпіонат треба продовжувати». Наразi команди грають внутрiшнi спаринги.

«Якщо в Україні й далі зберігатиметься напруженість, я залишу Донецьк», — заявив бразильський півзахисник «Шахтаря» Бернард. Про бажання залишити Україну прямо заявили й динамівські легіонери, зокрема Джермейн Ленс та Дьємерсі Мбокані. Аж п’ятеро іноземців, що виступали за «Чорноморець», — Пабло Фонтанелло, Маркус Бергер, Андерсон Сантана, Франк Джа–Джедже та Лоренцо Рієра — вже розірвали контракти з одеситами. Триває відтік іноземних кадрів (а насправді — евакуація) і в інших клубах.

І не лише у футболі. Так, баскетбольний «Донецьк» попрощався з усіма своїми легіонерами. Залишив «тигрів» і гравець збірної України Олександр Липовий, який підписав контракт із «Црвеною звездою». Зовсім не залишилося закордонних професіоналів і в БК «Київ». Повтікали легіонери з Черкас тощо.

Раніше виступи у вищій лізі хокейної першості Білорусі припинив «Кременчук», а позавчора таке саме рішення змушений був ухвалити волейбольний харківський «Локомотив». «Із жалем доводиться констатувати, що ми призупиняємо участь у відкритому чемпіонаті Росії з волейболу в розпал сезону. Прийняти це непросте рішення нас змушує політична ситуація навколо України... У нинішній ситуації ми не можемо вчинити інакше», — йдеться в листі керівників, тренерів та гравців харківського клубу. Тепер «залізничники» планують зосередитися на внутрішніх змаганнях та виступах за збірну України.

«Заморожено» всі турніри під егідою Асоціації футзалу України, а от гандбольна федерація наразі офіційно призупинила лише дитячі змагання.

Менше впливає військова криза на хокей: «Компаньйон» і «Білий барс» грають фінальну серію в Києві та області, а «Донбас» закінчує чемпіонат КХЛ та починає «плей–оф» у Ризі. У Донецьку ж, як наразі заявив президент клубу Борис Колесников, «грати безпечно».

Було перенесено кілька матчів баскетбольної першості, але вчора ФБУ оголосила про рішення відновити чемпіонат — і в чоловічій суперлізі, і в нижчих дивізіонах, і в жіночих турнірах. Щоправда, найближчим часом українські глядачі не побачать матчів єврокубкових турнірів — УЛЄБ розпорядився, аби «Будівельник» і «Хімік» «приймали» наступних суперників по 1/8 Єврокубку, відповідно, в Каунасі й Анкарі. При цьому «Черкаські мавпи» виступили з листом, у якому вимагають відсторонити від змагань у Європі клуби Росії — країни–агресорки.

Рішення про те, чи збереже Україна право проведення фінальної частини Євробаскету–2015, ФІБА ухвалить 22 березня.