«Світ має побачити, як високо майорить прапор України»

05.03.2014
«Світ має побачити, як високо майорить прапор України»

Тренер збірної України Михайло Фоменко та нападник Марко Девич із пам’ятною футболкою на честь 115 забитих в Україні голів. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Коли твоя країна стоїть за крок від початку повномасштабних бойових дій з агресивним сусідом із північного сходу, думати про спорт хочеться в останню чергу. Окупувавши Крим, російські війська змусили об’єднатися таку різну Україну, де практично кожен її громадянин виступив із закликом «Ні війні!» Свій протест проти інтервенції та можливого поділу України висловили й футболісти національної збірної. «Звісно, потрібно любити свою країну від усього серця. Прагнути, щоб вона була єдина. І я тільки за це — за єдину Україну», — сказав Анатолій Тимощук, гравець пітерського «Зеніта» та капітан збірної України, яка в понеділок зібралася в Кончі–Заспі для підготовки до товариського матчу з американцями 5 березня.

«Звісно, гравці обговорюють ситуацію в країні. Куди ж без цього? Хочеться побажати, щоб усі українці були патріотами. Щоб не було ніякої ворожнечі та поділу. Збірній потрібно показати в такий непростий період, що Україна — це Україна. Не уявляю чемпіонат України без Криму», — заявив позавчора під час відкритого тренування «синьо–жовтих» дніпропетровець Руслан Ротань.

У понеділок, коли українські футболісти відчинили двері для представників мас–медіа, напруга між конфліктуючими сторонами в Криму наблизилися до точки кипіння: біля кордонів України брязкали зброєю учасники багатотисячних навчань ЗС РФ, і існувала велика загроза того, що російська армія почне інтервенцію через сухопутний кордон. У таких умовах Федерація футболу України пішла на радикальний крок і заявила, що відмовляється проводити спаринг зі збірною США, який, нагадаємо, перенесли з Харкова до Кіпру — в місто Ларнака. «Якщо ми не проводимо чемпіонат України, то про який футбол ми говоримо? Якщо ми не можемо зіграти в Україні, то чому маємо їхати грати в такий тяжкий для країни час на Кіпр? Ми граємо для людей, для країни. На Кіпр команда не летить, ми залишаємося в Україні», — заявив президент ФФУ Анатолій Коньков у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

Утім учора вранці, коли з’явилася інформація, що війська Західного та Центрального військових округів РФ відходять від кордонів з Україною, позиція нашої сторони щодо матчу змінилася. «Збірна вилітає на матч. Питання вирішене. Перемоги і хорошої гри нашій команді!» — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» новий міністр молоді та спорту, один із лідерів Автомайдану Дмитро Булатов.

«Я та головний тренер збірної Михайло Фоменко провели тривалу консультацію з міністром (...) і ми прийшли до єдиної думки щодо необхідності проведення запланованого товариського матчу зі збірною США — командою країни, яка стала на захист наших національних інтересів і територіальної цілісності України», — зазначив учора президент ФФУ Анатолій Коньков в офіційній заяві. За його словами, це рішення вкрай важливе для підняття національного духу українського народу — воно «має об’єднати країну та продемонструвати на весь світ, як високо майорить прапор України та гордо звучить національний гімн незалежної держави».

Щодо спортивного аспекту матчу, то саме ним команда Фоменка починає підготовку до відбіркового турніру Євро–2016 після невдалої кваліфікації на ЧС–2014. Наразі наставник збірної вирішив особливо не змінювати кадри, викликавши на гру із «зірково–смугастими» майже всуціль перевірених бійців. Поміж 26 футболістів є лише один абсолютний новачок — захисник «Маккабі» з Хайфи Андрій Пілявський.

«Дивитися за кандидатами до збірної — це наша робота. Ми слідкуємо за всіма. І якщо футболісти будуть демонструвати гарну гру — це буде змушувати нас викликати їх у команду. Я хотів би, щоб якомога більше футболістів змушували нас це робити», — зазначив Фоменко.

За словами тренера, його підопічні гратимуть на перемогу, а сама гра, скоріше за все, проходитиме в «англійській» манері, адже команда Юргена Клінсмана складена в переважній більшості з гравців, які виступають в чемпіонаті Англії.

ПЛАНИ

Стало відомо, що 30 травня — 6 червня у Флориді збірна України візьме участь в комерційному турнірі чотирьох команд, у якому, окрім «синьо–жовтих», змагатимуться збірні Чилі, Колумбії та Південної Кореї.