Посадка на «зоні»

04.03.2014
Посадка на «зоні»

Пілот Євген Зотов приземлив гелікоптер на вказаний майданчик, не знаючи, що це виправна колонія.

Рік тому вся Україна була приголомшена новиною про те, що на «зоні» в Кіровоградській області «сів гелікоптер», на якому могли втекти небезпечні рецидивісти. Утім деталі лишилися «за кадром» телевізійних новин, а до істини ніхто з журналістів «не докопався». Громадськості також не відомо, що вже рік невинна людина — пілот Євген Зотов — перебуває у СІЗО. Незважаючи на те, що його дезінформували щодо місця посадки гелікоптера, він не злякався засуджених злочинців і не допустив їх втечі. Але винним прокуратура намагається зробити саме його, до адміністрації колонії державне обвинувачення жодних запитань не має.

Пілот не дав утекти

Отже, Євген Зотов — колишній військовий льотчик, пенсіонер. Після звільнення з Військово–Повітряних сил України він заробляв собі на життя пілотуванням гелікоптера, який належав одній iз комерційних структур, що надавала послуги з виконання розважальних польотів. У лютому 2013 року пілоту зателефонували з цієї фірми і надали телефон замовника, який хотів здійснити політ з Олександрії до Херсону.

Замовник розповів, що хоче перевезти важливі документи та значну суму грошей, тому надає перевагу повітряному транспорту, виходячи з міркувань безпеки. Спочатку пілот мав здійснити посадку в районі Олександрії, де повинен був підібрати охоронця, з яким полетить далі, куди той підкаже, щоб забрати замовника з документами та грошима. Пілота попередили, що нічого кримінального в цьому немає, а посадка відбудеться на території промзони, що розташована на території колишньої військової частини.

Як було заплановано, 16 березня 2013 року Євген Зотов вилетів на гелікоптері, забрав охоронця і отримав GPS–координати для наступного приземлення (до речі, жодних заборонених зон для польотів за цими координатами на аеронавігаційних картах не було, що підтверджено висновками спеціалістів під час досудового слідства). Підлітаючи до визначеного місця, він побачив великий промисловий об’єкт, що добре охоронявся. На подвір’ї було намальоване велике біле коло, тобто пілот зрозумів, що на нього чекають і підготували місце для безпечного приземлення, погодні умови і складність приземлення (будівлі, дроти, забори) не давали дуже детально вивчити об’єкт. Нічого підозрілого пілот не помітив.

Потім упевнено приземлився. Раптово до кабіни заскочили два чоловіки, які дуже нервували та кричали: «Взлєтай давай!». Досвідчений пілот відмовився здійснювати зліт, поки не будуть виконані всі вимоги зльотного протоколу. Невдовзі увагу пілота привернула людина у камуфляжі, яка через сiтчасту огорожу кидала грудки землі у бік гелікоптера, намагаючись влучити, що здалося дуже підозрілим.

Євген вийшов iз кабіни і лише тоді зрозумів, куди він потрапив. За гелікоптером розташовувався гуртожиток, з вікон якого виглядали люди з «однаковими зачісками» та характерними «інтелігентними» обличчями, поруч стояли охоронні вишки — отже, гелікоптер сів у «зоні». А точніше, у виправній колонії максимального (!) рівня безпеки, яка розмiщена в селi Новий Стародуб Кіровоградської області.

Двері до локальної дільниці (сектору, де розмiщенi гуртожиток та спортивний майданчик біля нього) були зачинені на тросовий замок одним з двох «зеків», які намагалися втекти. Тобто охорона була повністю розгублена та відрізана внутрішньою огорожею від гелікоптера, яким хотіли скористатися злочинці.

«Поки охоронці збігали за ломом та з його допомогою відкрили двері, минуло більше 15 хвилин! До цього моменту гелікоптер, пілот, «охоронець» та двоє «зеків» були ізольовані від охорони. Це добре видно з камер спостереження виправного закладу, — зазначили «УМ» захисники пана Зотова. — Всі технічні умови дозволяли Євгену злетіти, часу також було більш ніж достатньо (це підтверджують і експерти), проте до гелікоптера вдерлися злочинці й треба було попередити спробу втечі. Колишній військовий миттєво прийняв правильне рішення: вимкнув гелікоптер та перекинув ключі через огорожу в бік охорони, щоб унеможливити втечу».

Після цього пілота затримали разом зі злочинцями. Незважаючи на всі свідчення (навіть «зеки» говорили, що «пілот не прі дєлах»), Зотова посадили до СІЗО. Попри те, що все вказувало на його невинуватість, особисто прокурором Кіровоградщини Сергієм Ленським (кум одіозного екс–заступника Ген­прокурора Рената Кузьміна з відповідними моральними якостями) була дана вказівка, щоб пілота «закрили». Звісно, свою роль відіграли дзвінки з адміністрації Президента, де посилалися на те, що Віктор Янукович надзвичайно обурений і побоюється, що гелікоптери простих смертних почнуть сідати на Межигір’ї. Інша причина: серед фігурантів, на думку прокуратури, лише з пана Зотова можна було витягти гроші, переконані захисники пілота.

Без вини винуватий

Судіть самі: один iз втікачів Дмитро Т. має чотири «ходки» на «зону» за шахрайство. У Стародубській колонії мав доступ до мобільного зв’язку та iнтернету! І тут окреме запитання до керівництва колонії, адже саме завдяки «мобілці» та «павутинню» засуджений планував втечу. Інший втікач — Олег К. — має три судимості, остання — за групове зґвалтування. Третім підсудним є вітчим Олега К. — Євген М., який грав роль «уявного» охоронця, якого пілот підібрав згідно з домовленостями в Олександрії. В усього тріо немає грошей на приватного адвоката. У справі їм надається безкоштовна правова допомога (цікаво, як, на думку прокуратури, вони мали розраховуватися за втечу, в т.ч. з пілотом).

Зрозуміло, що, залишивши Зотова у статусі свідка, прокуратура була б позбавлена можливості заробити грошенят, а тут і гелікоптер, конфіскацією якого можна шантажувати власника, і пілот, що є нормальною людиною, з якої можна буде витрясти останнє. На даний час справа майже рік лежить у суді, прокуратура намагається затягнути розгляд і все чогось чекає. До захисту пана Зотова і до нього самого вже приходили посередники, які передавали побажання про «космічні» суми. Але позиція мужнього пілота: я не винен і не маю грошей на задоволення прокурорських апетитів. Чи зміниться позиція прокуратури після нещодавнього звільнення пана Ленського з посади прокурора області новим Генпрокурором, побачимо невдовзі.

У справі є навіть відеозапис з однієї з камер спостереження у колонії, де видно, як пілот вибіг, як ключі викинув, як кликав охоронців... Проте досі сидить Євген Зотов у СІЗО, суддя регулярно відмовляє у зміні запобіжного заходу, хоча голос тремтить і очі потуплені (бо одночасно соромиться людей і побоюється прокурора), невигідні речові докази та показання експертів ігноруються. При цьому слідство чомусь не цікавить, чому злочинці у колоніях з максимальним рівнем безпеки вільно користуються засобами зв’язку, замовляють собі гелікоптери, можуть зачинити частину «зони» від охорони та облаштувати майданчик для приземлення.

Нагадаємо, що подібна спроба втечі з «зони» на гелікоптері сталася два роки тому у вологодській області РФ. Але там слідчі обрали для пілота гелікоптера статус свідка. Хоча гелікоптер у Вологодській колонії таки злетів (!!!) і злочинці були затримані лише через кілька днів. Але саме начальник колонії, а не заляканий та використаний злочинцями пілот, був притягнений до кримінальної відповідальності за службову халатність.

В Україні ж пілот, який зашкодив зльоту гелікоптера, ризикуючи своїм життям, знаходячись один на один зі злочинцями на зачиненій від охорони локальній дільниці, вже майже рік (!) перебуває за ґратами. Жоден зі співробітників колонії не поніс кримінальної відповідальності, а деякі навіть були нагороджені. Зараз слово за судом, чергове засідання якого має відбутися післязавтра. Зотову та його сім’ї залишилося лише сподіватися, що зміни, які нещодавно відбулися у прокуратурі Кіровоградської області, дозволять зупинити репресивну машину.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>