«Беркут» Донецьку не допоміг

04.03.2014
«Беркут» Донецьку не допоміг

Сутичка гравців «Дніпра» й «Тоттенхема» після відвертої симуляції Вертонгена. (Рейтер.)

Усі чотири українські клуби пробилися з групових турнірів Ліги Європи до «плей–оф» — і всі чотири не «дожили» до весняної стадії, якою є 1/8 фіналу.

Найбільш неочікуваною була домашня поразка чемпіона України — «Шахтаря» — чеській «Вікторії». На цьому тлі виглядала обурливою поведінка значної частини пересічних уболівальників донецького клубу. Під час хвилини мовчання, оголошеної у пам’ять про загиблих на Майдані (причому не лише про Небесну сотню, а й про вбитих силовиків), ці покидьки свистіли, улюлюкали й скандували: «Бєркут! Бєркут!» Крім того, манкурти із символікою «ШД» засвистали Гімн України, який виконали національно свідомі «ультраси» в одному з секторів «Донбас–арени».

«Складно аналізувати такий матч. Мати 18 кутових і 30 ударів [по воротах — і забити лише раз]... М’яч котиться по лінії... І програти після двох рикошетів [біля своїх воріт — 1:2]... Дуже важко. Може, ми вийшли занадто розслабленими, тому що створювали дуже легко моменти у штрафному майданчику суперника, думаючи про те, що в будь–який момент можемо забити», — сказав після гри тренер «гірників» Мірча Луческу. Крім того, Луческу поскаржився, що на користь «Шахтаря» судді вперто не ставлять пенальті.

Капітан команди Даріо Срна назвав підсумок двох ігор «футбольною катастрофою»: «Це якась ганьба для нас. Із повагою ставлюся до суперника, але ми повинні були пройти далі... У футболі потрібна удача. Ми, напевно, її не заслужили».

Найбільш безвольною — серез чотирьох наших колективів — виглядала гра «Динамо». Кияни так і не спромоглися забити хоча б один гол у ворота середняка першості Іспанії, «Валенсії», при тому що на «Местальї» у складі господарів на поле не змогли вийти шість гравців основного складу — через травми й дискваліфікації. При цьому Олег Блохін, який зберігає посаду головного тренера, «повністю задоволений» командою: мовляв, створили моменти, але не довели їх до кінця — «бо ми ще не граємо у чемпіонаті, тільки–но після зборів».

Два інші українські клуби у матчах–відповідях на виїзді складали значно серйозніші іспити, аніж удома, адже «Ліон» і «Тоттенхем» — на відміну від виїздів в Одесу й Дніпропетровськ — виставили майже бо­йові склади. «Чорноморець» був близький до переведення двобою в овертайм, однак опинився на «Жерлані» в меншості й пропустив єдиний вирішальний м’яч. «Я пишаюся своїми гравцями, — заявив тренер «моряків» Роман Григорчук. — Ми були близькі до перемоги й виходу в наступний раунд. Нам вдалося чинити тиск, але ми не реалізували свої шанси. Після вилучення було нелегко контролювати гру. Утім, я впевнений, що вилучення було несправедливим. Думаю, ми грали краще в Ліоні, ніж в Одесі».

А найближчим до потрапляння в 1/8 фіналу був «Дніпро». Дніпропетровці навіть відкрили рахунок на «Уайт Харт лейн» і довели перевагу над «Тоттенхемом» за сумою двох матчів до 2:0. Однак автор того голу Роман Зозуля із героя різко перетворився на антигероя матчу. «Посприяв» йому в цьому бельгійський захисник Ян Вертонген. Він не раз встрявав у сутички із Зозулею, а під час виконання штрафного біля воріт гостей просто стрибнув на Романа і… впав, тримаючись за обличчя. Судді не бачили деталей епізоду й купилися на артистичність симулянта. Зозуля побачив червону картку й довго не хотів іти з поля, домагаючись справедливості. Слід зазначити, що в кінці матчі «Дніпро» небезпечно атакував і без цього форварда, а два вирішальні м’ячі було пропущено після провалів у центрі захисту «дніпрян».

«Ми провели непогану гру, хорошу роботу виконали. Але коли вилучають гравця, то все дещо змінюється. Довелося знижувати оберти — не могли витримувати той рівень. Після зустрічі я привітав хлопців із хорошою грою. Все, проїхали, нічого страшного не сталося», — сказав тренер «Дніпра» Хуанде Рамос.

ТАБЛО

Ліга Європи. 1/16 фіналу. «Шахтар» — «Вікторія Пльзень» — 1:2 (Л. Адріано, 88 — Коларж, 29; Петржела, 33; перший матч — 1:1; «Ш»: П’ятов, Срна, Кривцов, Кучер, Шевчук, Степаненко, Ілсіньйо (Феррейра, 68), Д. Коста, Тейшейра, Бернард (Тайсон, 68), Л. Адріано), «Валенсія» — «Динамо» (К) — 0:0 (2:0; Рибка, Д. Сильва, Драгович, Хачеріді, Вукоєвич, Велозу, Аруна (Безус, 67), Макаренко, Ярмоленко, Ленс (Гусєв, 77), Ідейє (Мбокані, 71)), «Ліон» — «Чорноморець» — 1:0 (Ляказетт, 80; вилучення: Зубейко, 76 («Ч»); 0:0; Паст, Бергер, Фонтанельйо, Мінейро, Матос , К. Ковальчук (Діденко, 86), Гай (Окріашвілі, 89), Бобко, Зубейко, Джа–Джедже, Антонов), «Тоттенхем» — «Дніпро» — 3:1 (Еріксен, 56; Адебайор, 65, 69 — Зозуля — 47; вилучення: Зозуля, 62 («Д»); 0:1), АЗ — «Слован Ліберец» — 1:1 (Віргевер, 19 — Буднік, 72; 1:0; Рибалка «С» — 90 хв.; Буднік «С» — до 83 хв., гол, жк); «Генк» — «Анжі» — 0:2 (Чиманга, 64 (у свої ворота); Алієв, 71; вилучення: Тагірбеков, 81 («А»); Алієв «А» — до 88 хв., гол), «Рубін» — «Бетіс» — 0:2 (Ноно, 45; Кастро, 64; 1:1), «Зальцбург» — «Аякс» — 3:1 (ван дер Хорн, 56 (у свої ворота); Мане, 66; Соріано, 77 — Классен, 82; 3:0), «Базель» — «Маккабі» (ТА) — 3:0 (Штокер, 18; Штреллер, 60, 71; 0:0), «Айнтрахт» — «Порту» — 3:3 (Айгнер, 37; Майєр, 52, 76 — Мангаля, 58, 71; Гілас, 86; 2:2), «Севілья» — «Марибор» — 2:1 (Рейєс; Гамейро, 59 — Вршич, 90; 2:2), «Наполі» — «Суонсі» — 3:1 (Інсіньє, 17; Ігуаїн, 78; Інлер, 90 — де Гузман, 30; 0:0), «Лудогорец» — «Лаціо» — 3:3 (Безяк, 67; Златинськи, 78; Кішада, 88 — Кейта, 1; Переа, 54; Клозе, 82; 1:0), «Бенфіка» — ПАОК — 3:0 (Гайтан, 70; Ліма, 78 (пен.); Маркович, 79; 1:0), «Трабзонспор» — «Ювентус» — 0:2 (Відаль, 18; Освальдо, 33; 0:2), «Фіорентина» — «Есб’єрг» — 1:1 (Ілічич, 47 — Вестергор, 90; 3:1).

Пари 1/8 фіналу: АЗ — «Анжі», «Лудогорец» — «Валенсія», «Порту» — «Наполі», «Ліон» — «Вікторія», «Севілья» — «Бетіс», «Тоттенхем» — «Бенфіка», «Базель» — «Зальцбург», «Ювентус» — «Фіорентина»(13 і 20 березня).