Третьокласник Ваня помер від... старості

27.02.2014
Третьокласник Ваня помер від... старості

Іванко Чванько народився здоровим, але через кілька років рідкісна недуга зробила з нього дідуся... (Олександра РОЗУМНОГО.)

У родині Ольги та Анатолія Чваньків із селища Радушного біля Кривого Рогу й досі не можуть отямитися від втрати улюбленого синочка Вані. Ще більше вражають обставини цієї сімейної трагедії — хлопчик, не доживши півтора місяця до свого дев’ятиріччя, помер від... старості. Це був той випадок, коли медицина безсила.

Як розповідають батьки, Іванко народився абсолютно здоровим — iз вагою 3,75 кілограма і зростом 52 сантиметри. До чотирьох років жодних проблем зі здоров’ям у малюка не виникало. А потім шкіра у дитини стала світлішати, немов мармур, пересихати, їй стало не вистачати вологи. Ручки зморщилися, немов курячі лапки. Згодом почало випадати волосся.

Батьки били на сполох, вдавалися до різних засобів, але — безрезультатно... Аж доки медики, зрештою, не констатували надзвичайно рідкісне в усьому світі захворювання — прогерію, тобто передчасне старіння.

І старів Ваня в повному сенсі цього слова. Він не міг гасати наввипередки з ровесниками, навіть виконати найпростіші вправи на уроках фізкультури. А коли батьки купили хлопчику велосипед, то виявилося, що й педалі йому крутити важко.

Шкіра в Іванка тим часом усе більше вкривалася зморшками, губний трикутник посинів, ніс загострився, а очі, як у старої людини, заглибилися.

У селищі це викликало найрізноманітніші домисли. А один із медиків, що прибув за викликом «швидкої допомоги», не втримався від хамства: «Понароджують виродків, а потім «швидку» викликають!». Це було, коли у Вані стався перший серцевий напад. Після другої серцевої кризи медицина виявилася безсилою...

ДО РЕЧІ

Як заявив головний лікар Міжобласного центру медичної генетики і перинатальної діагностики Микола Вертпортвелян, прогерію викликає мутація гена, який кодує білок ламін. Ця патологія не є хромосомною, тому з віком батьків не пов’язана. Загалом у світі таких хворих одиниці. Хворі на прогерію швидко старіють і з раннього віку виглядають, як маленькі дідусі чи бабусі. Відомо, що прогерія виникає внаслідок мутації гена, що відповідає за утворення ядерної мембрани клітин. Учені встановили, що у хворих ядра приблизно половини клітин деформуються.

Жертви прогерії старіють у десять разів швидше, ніж здорові люди. Проте інтелект і душа залишаються юними. Так було і з Ванею...

ЗМІ розповідали про кілька найвідоміших випадків прогерії. Наприклад, литовець Альвідас Гуделяускас перетворився з двадцятирічного молодого чоловіка на шістдесятирічного дідуся буквально за лічені місяці. Після таких прикрих метаморфоз його залишила дружина, а дитина стала боятися і не хотіла спілкуватися з батьком. Після того як Альвідасу зробили дві пластичні операції, він став виглядати років на сорок.