Як боляче жалять «джмелі»

27.02.2014
Як боляче жалять «джмелі»

Анатолій Тимощук (ліворуч), як і весь «Зеніт», виявився безпомічним у протистоянні з «Боруссією». (Рейтер.)

Пітерський «Зеніт», за який виступає українець Анатолій Тимощук, залишився єдиним клубом із пострадянського простору, що продовжує свої виступи в поточному розіграші Суперліги. Одним з останніх етапів підготовки команди Лучано Спалетті до перших матчів «плей–оф» був «Об’єднаний Суперкубок», де, нагадаємо, пітерці посіли третє місце, пропустивши поперед себе «Шахтар» та «Металіст». У тих поєдинках російський клуб демонстрував доволі блідий футбол. Утім за три тижні, що минули з часу завершення ізраїльського турніру, у грі «Зеніта» мало що змінилося: в’яла атака, в якій, як і раніше, бразилець Халк тягне ковдру на себе і, що важливо, неузгоджені й безвідповідальні дії в захисті.

Власне, таким позавчора в першому матчі 1/8 фіналу проти дортмундської «Боруссії» постав «Зеніт». Уже на п’ятій хвилині поєдинку команда Тимощука «горіла» — 0:2. Як свідчить статистика, раніше жодній команді–учасниці ЛЧ так швидко не вдавалося в гостях забивати два м’ячі. Рахунок у матчі відкрив колишній гравець донецького «Шахтаря» Генріх Мхітарян. Нагадаємо, що на олівець дортмундських скаутів вірменин потрапив тоді, коли минулого сезону в рамках 1/8 фіналу ЛЧ «Боруссія» зустрічалася з «гірниками». І хоча тоді донеччани поступилися німецькому грандові з загальним рахунком 2:5, своєю грою Мхітарян зміг привернути до себе увагу «жовто–чорних».

Після позавчорашнього поєдинку (його підсумок — 2:4) гра «Зеніта» не залишила жодних позитивних емоцій. «У нас багато що не виходило», — сказав голкіпер російського клубу Юрій Лодигін, у ворота якого загалом залетіло чотири м’ячі. Відзначимо, що останній гол став наслідком грубої помилки Анатолія Тимощука, який у простій ситуації втратив м’яч, після чого форвард «Боруссії» Роберт Левандовський зробив у матчі «дубль». «Було важливо забити четвертий м’яч, тому що, якби ми мали мінімальну перевагу, «Зеніт» міг зібратися й вирвати нічию», — сказав Левий, який, попри свій майбутній перехід до табору «Баварії», хоче виграти з дортмундцями Суперлігу.

Водночас для чемпіонів Англії — «Манчестер юнайтед» — нинішній сезон навряд чи принесе якісь здобутки, адже під орудою нового наставника Девіда Мойєса гра у «манкуніанців» абсолютно не клеїться. У національній першості «МЮ» вже давно втратив шанси на перемогу, тож можна було очікувати, що підопічні Мойєса сконцентруються на Лізі чемпіонів. Утім і на цьому фронті, схоже, «червоних» очікує провал. Програвши в гостях «Олімпіакосу» — 0:2, «Юнайтед» буде дуже складно подолати перший раунд «плей–оф». «Це був наш найгірший матч у поточному єврокубковому сезоні, ми взагалі нічого не заслуговували», — визнав свою капітуляцію Девід Мойєс, який, щоправда, обіцяє в рідних стінах узяти реванш у грецької команди.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі, поєдинки вівторка). «Зеніт» (Росія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 2:4 (Шатов, 57; Халк, 69 (пен.) — Мхітарян, 4; Ройс, 5; Р. Левандовський, 69 (пен.), 71), «Олімпіакос» (Греція) — «Манчестер юн.» (Англія) — 2:0 (Домінгес, 38; Кемпбелл, 55).

 

РОСТЕ ЗМІНА

Донецький «Шахтар» вибув з боротьби в юнацькій Лізі чемпіонів.

У вівторок підопічні Валерія Кривенцова в рамках 1/8 фіналу поступилися лондонському «Арсеналу». Зазначимо, що в цьому турнірі кожен з етапів плей–оф складається з одного матчу.

Юнацька Ліга чемпіонів.

1/8 фіналу.

«Арсенал» (Англія) — «Шахтар» (Україна) — 3:1 (Тораль, 24; Ольссон, 71 (пен.); Ньябрі, 73 — Борячук, 44; вилучення: Камара, 82 (»А»)).