Футбол — не на часі

27.02.2014
Футбол — не на часі

Час для чергового українського «класико» ще не настав. (УНІАН.)

Слідом за київським «Динамо» незабаром Кіпр прийме ще одну гру за участю вітчизняних футболістів. Щоправда, тепер на острові в Середземному морі відбудеться поєдинок не клубних команд, а нашої збірної — з футболістами США. Їхній товариський поєдинок, який попередньо планувалося провести 5 березня в Харкові, відбудеться в Ларнаці. «Суперник відмовився грати в Україні із поглядів безпеки. Звісно, для нас краще було б провести гру на батьківщині — і вболівальник свій, і витрати менші», — відзначив головний тренер «синьо–жовтих» Михайло Фоменко.

«Прибутку від реалізації квитків не буде. Але головне для нас — підготовка збірної та її вдалий виступ у відбірковому турнірі чемпіонату Європи–2016», — додав Володимир Лашкул, керівник комерційного партнера ФФУ «Україна футбол інтернешнл». За його словами, якби Україна запропонувала інше місце для зустрічі, тоді американська збірна взагалі відмовилася б проводити цей спаринг.

Попри те, що в Києві вже не лунають постріли та вибухи, ситуацію в Україні назвати спокійною аж ніяк не можна. Особливе занепокоєння викликають події на сході та півдні країни, де не на жарт активізувалися сепаратисти. Прагнучи «миру та дружби» з сусідньою Росією, вони розпалюють в регіоні громадянський конфлікт.

Зрозуміло, що в таких умовах будь–які масові заходи носять небезпечний для життя людей характер. Відтак цілком зрозуміло, чому дирекція української прем’єр–ліги вирішила відтермінувати на невизначений час старт другої частини національної першості, який мав відбутися цього уїк–енду. Зазначимо, що на неділю, 2 березня, було заплановане українське «класико» — «Динамо» — «Шахтар». Утім...

«Від Федерації футболу України надійшов лист щодо звернення МВС України стосовно перенесення початку весняної частини змагань ПЛ на пізніший термін», — ідеться у офіційному повідомленні на сайті УПЛ. Без сумніву, таке рішення футбольних функціонерів буде сприйнято по–різному, адже, на думку одних, футбол міг об’єднати націю, інші ж наголошували, що «гра мільйонів» не на часі.

Головними противниками переносу матчів ЧУ виступили динамівські ультрас, які звернулися до футбольної спільноти країни з відкритим листом: «Ультрас усіх клубів уклали перемир’я (воно триває й досі), до якого долучилися футбольні фанати зі сходу, заходу, півночі та півдня України. Звичайні уболівальники з нетерпінням чекають на продовження, певно, одного з найцікавіших і найбільш непередбачуваних чемпіонатів за всі часи незалежності України. Ми вважаємо, що будь–які переноси чи відміни матчів лише поширюватимуть розбрат серед української громади, збільшуватимуть напругу та недовіру в суспільстві».

Водночас більш поміркована частина суспіль­ства має протилежну думку. Так, вітчизняні спортивні журналісти, звертаючись до президента ФФУ Анатолія Конькова та очільника ПЛ Віталія Денисова, просили не допустити перетворення футболу на війну: «Початок чемпіонату в ці вихідні може спровокувати чергову ескалацію напруги у суспільстві, в країні поки остаточно не переформувалися структури правопорядку, не на всіх стадіонах безпека може бути належно забезпечена. Крім того, в ці дні жалоби і спротиву, у дні нагнітання ворожнечі спортивно–розважальні заходи можуть стати ареною для провокацій, майданчиком політичної боротьби та впливу на населення з боку різних сил».

Підтримав перенесення старту ЧУ також і наставник «Говерли» В’ячеслав Грозний: «У країні люди тужать за тими, хто загинув за незалежність. І в такій ситуації футбол недоречний. Не думаю, що вболівальники прийдуть на футбол. Людям не до цього. Потрібно підтримати сім’ї загиблих».