НОВИНИ ПЛЮС

26.02.2014

Музей історії Києва евакуювали

На четвертому і п’ятому поверхах Українського дому з 2004 року знаходилися фонди Музею історії Києва. У ніч із 18 на 20 лютого, після того як міліція евакуювала активістів Майдану з будівлі, частина експонатів була знищена і розграбована мародерами — чи то самими силовиками, чи «тітушками». Коли «Беркут» відступив і Європейська площа знову стала частиною Євромайдану, музейники вирішили більше не ризикувати своїм багатством. Протест ще не закінчився і, не дай Бог, з Українським домом може трапитися така ж доля, як із Будинком профспілок, коли його вщент спалили разом із активістами.

Тож було прийнято рішення негайно евакуювати всі експонати з музею, а їх понад 2500. Волонтери разом із музейниками завантажили колекції у власні автомобілі і відвезли в інший Музей історії Києва, що на вулиці Богдана Хмельницького, 7, відразу біля станції метро «Театральна». Два роки поспіль музейники і чиновники в КМДА наголошували, що в новому будинку на Хмельницького, який передали музею, немає місця, тому експонати мусять зберігатися лише в Укрдомі.

Катапульту з барикад — у музей!

Національний художній музей України, що на вулиці Грушевського, де тривали бої між протестувальниками і «Беркутом», просить громадян зберегти саморобну металеву катапульту, яку використовували для оборони Майдану, для її подальшої музеєфікації «як цінного історичного та художнього об’єкта».

За словами головного зберігача музею Юлії Литвинець, зброю самооборони бажано передати в НХМУ, щойно вона «перестане виконувати охоронну функцію».

Заступник генерального директора художнього музею з науково–просвітницької роботи Марина Скирда зазначила, що «це ще й неабиякий об’єкт сучасного мистецтва. Найсучаснішого мистецтва!»

Київ без Depeche Mode

Британський гурт Depeche Mode скасував свій концерт у Києві, який мав відбутися у середу, 26 лютого, в Міжнародному виставковому центрі.

Таке рішення прийнято через «нинішній громадський неспокій та нестабільність у Києві та у всій Україні», повідомляється на сайті британців.

«Охорона та безпека гурту, команди та шанувальників є найвищим пріоритетом, а на даний час неможливо гарантувати безпечне та приємне відвідування концерту для всіх учасників», — пояснює гурт.

Гроші можна буде отримати у касах, де було придбано квитки.

«Учасники гурту подумки — разом з українцями у цей період випробувань, і вони щиро чекають на час, коли зможуть наступного разу виступити для своїх фанів у Києві та Україні», — запевнив гурт.