Марсіанські хроніки – без магометан

26.02.2014

Якщо в рамках проекту «Марс–1» на Червону планету й полетять поселенці із Землі, то серед них навряд чи будуть правовірні мусульмани. Такий висновок випливає із фетви (релігійного розпорядження), виданої генеральним агентством ОАЕ у справах ісламу й вакуфів.

Адже, за задумом організаторів, ідеться про «квиток в один кінець» — без можливості повернутися на Землю. Ця кампанія не гарантує, що учасник експедиції виживе на Марсі, а значить, мусульманин, який без «праведного приводу» відправиться в такий політ, вчинить діяння, аналогічне до самогубства — непрощенного гріха. На підтвердження цього подано цитату з Корану: «Не вбивайте самих себе, адже Аллах милостивий до вас».

Як уже повідомляла «УМ», «Марс–1» (Mars One) є приватним проектом нідерландського дослідника Баса Лансдорпа, що має на меті заснувати на Червоній планеті постійну людську колонію вже в 2023 році. Це починання виглядає наївним, авантюрним та нереалістичним, з огляду на рівень організаторів, але наразі кампанія триває.

Перш ніж відправити на Марс комунікаційні супутники та кораблі з поселенцями, потрібно знайти інвесторів. Загалом проект коштує 6 млрд. доларів. Автори вважають, що такі гроші можна зібрати за допомогою реаліті–шоу, якщо показувати на ТБ і в інтернеті всі етапи втілення кампанії. Зокрема й проживання претендентів на марсіанський політ у спеціальному модулі, що буде копією того, який спорудять на Червоній планеті.

Поки що завершено перший етап проекту: з–поміж 200 тисяч охочих оселитися на Марсі без можливості повернутись на основі анкет відібрано 1058 кандидатів зі 107 країн. Далі ще буде немало відборів, адже полетіти можуть тільки 24 людини. А наразі серед претендентів — найбільше громадян США (301 особа), Канади (75), Індії (62) та Росії (52). Є серед «щасливчиків першого рівня» й десятеро українців. Мусульманські країни Північної Африки та Близького Сходу представляють 55 осіб.