Мілині молитви

26.02.2014
Мілині молитви

Міла Йовович.

Голлівудська кінозірка Міла Йовович виїхала з України, коли їй було всього лише п’ять років, ще за Радянського Союзу. Української мови 38–річна Міла не знає, бо мама в неї російськомовна, а тато — взагалі серб. Та незважаючи на все це, дівчина завжди вважала себе українкою. І коли на далекій Батьківщині почалися трагічні події, вона дуже хвилювалася. «Моє серце так сильно крається, коли я бачу, як мої неймовірні українські брати і сестри страждають за те, у що вірять. Я дуже молюся за те, щоб було знайдено мирне вирішення. Україно, я вірю в тебе!» — написала Йовович у «Фейсбуці» ще після подій на вулиці Грушевського.

Коли ж 20 лютого ситуація на Майдані сягнула трагічного піку, на сторінці актриси з’явився запис: «Минулої ночі мені наснилося, що яструб нападав на 90–кілограмову черепаху. Він був у повітрі, намагаючись тримати політ. Мене розбудило повідомлення друга: «В Україні громадянська війна. Там відбувається щось жахливе!» Зірка «П’ятого елемента» негайно увімкнула комп’ютер і, прочитавши «про звірства, що відбувалися», «почала ридати і хреститися, тому що знала, що мої люди змушені робити відчайдушні вчинки, аби захистити своє майбутнє».

Тепер, коли молитвами Міли та мільйонів українців Майдан переміг, кінозірка від духовної допомоги вирішила перейти до практичної. Щойно Йовович написала, що шукає шляхи, як перерахувати кошти постраждалим, як її засипали посиланнями на відповідні сторінки. Щоправда, через мовний бар’єр (Міла досить добре говорить російською мовою, але погано нею читає, а письмової української взагалі майже не розуміє) спершу виникли незручності: актриса не зовсім розуміла, яка саме допомога потрібна конкретним людям. Та зрештою ніби розібралася. «Я хочу бути впевненою, що все, що я пропоную — абсолютно законно, і що всі кошти надійдуть за призначенням. Тож вибачте мені за затримку», — пояснила знаменитість.