Корозія «Металу»

26.02.2014

Кілька останніх років наочно продемонстрували, наскільки сильно життєздатність футбольних клубів залежить від економічної й політичної ситуації в країні, а значить — від «самопочуття» олігархів, які є власниками ФК. Але досі проблеми зачіпали клуби максимум другого ешелону прем’єр–ліги («Кривбас», «Арсенал») та колективи нижчих дивізіонів. А тепер на кону стоїть існування гранда — харківського «Металіста», який лише торік уперше виграв «срібло» ЧУ.

Наприкінці 2012 року клуб перейшов у власність від Олександра Ярославського, який і вивів його на топ–рівень, до 27–річного на той час Сергія Курченка — бізнесмена, наближеного до оточення Януковича. Революційні події в Україні змусили «фінансиста Сім’ї» тікати геть, і самобутній іменитий колектив став заручником політичної орієнтації свого власника.

Зарплату в «Металісті» не платять уже три місяці — саме стільки триває Майдан. Відставку Мирона Маркевича з посади головного тренера клубні функціонери прийняли тільки позавчора ввечері, хоча бажання залишити Харків у нього з’явилося ще в грудні, коли Майдан почався.

«Можливо, моя відставка когось сколихне, і клубом почнуть займатися. Але так далі тривати не може. Футболістів не можна постійно годувати обіцянками, мені це набридло. Важке рішення, але іншого виходу немає. Постійні борги... Команда кинута напризволяще, на сьогодні вона нікому не потрібна», — заявив у коментарі сайту «Футбол24» Маркевич.

«До завершення сезону командою керуватиме Ігор Рахаєв. Хлопці готуються до матчу з луганською «Зорею», який відбудеться 1 березня», — повідомив перший віце–президент «Металіста» Сергій Волик.

Нагадаємо, що в турнірній таблиці харків’яни наразі посідають другу позицію, відстаючи на п’ять очок від «Шахтаря» й маючи гру в запасі. Проте фінансові проблеми, як видно, позначаться на чемпіонських перспективах слобожанців. Схоже, скоро в «Металі» залишаться самі резервісти, адже легіонери — основа команди — один за одним, отримавши статус вільних агентів, залишать клуб. Утім учора надвечір у «МХ» заявили, що ситуація в клубі нормальна.

«Нам дійсно бракує людей, готових вкладати гроші в український футбол. Якщо висловлюватись м’яко, наш футбол чекають непрості часи», — спрогнозував в інтерв’ю сайту UA–football.com відомий у минулому гравець, експерт Вадим Євтушенко.

А ТИМ ЧАСОМ...

«Металіст» може отримати тимчасову фінансову допомогу з боку меценатів. Про це повідомляє сайт Running Сity із посиланням на джерела, близькі до віце–президента Сергія Волика та колишнього спортивного директора «МХ» Євгена Красникова. Інвестори нібито готові допомогти клубу, якщо отримають гарантії від міського голови Харкова Геннадія Кернеса і президента ФФУ щодо виконання перед ними певних зобов’язань у майбутньому, оскільки юридично клуб не може змінити власника, доки на зв’язок не вийде президент Курченко.