Знати, щоб перемогти

20.02.2014

Як свідчить статистика, щороку в Україні у понад 1000 дітей виявляють ракове захворювання. Найпоширеніші — злоякісні новоутворення кісток та суглобових хрящів, пухлини мозку, лейкемії та лімфоми. Для діагностики і лікування потрібне сучасне радіологічне обладнання та комп’ютерні томографи, які ще недавно хворим українським малюкам були недоступні.

Захворювання в дітей протікає інакше, ніж у дорослих. Онконедуги часто маскуються під інші хвороби, тож їх дуже складно виявити на ранніх стадіях. На жаль, у більшості випадків ці недуги швидко прогресують, лікування починається на пізніх стадіях, що зменшує шанс на одужання. Саме тому при будь–якому відхиленні у здоров’ї дитини (погіршення слуху, зниження апетиту, млявість, невмотивоване підвищення температури) слід негайно звернутися до педіатра.

Нині 60% онкохворих дітей успішно долають хворобу. Порівняно із минулими роками, цей показник зріс на 15%, що є наслідком стандартизації лікування і рівного доступу до наявних засобів діагностики та лікування. Другий важливий чинник — забезпечення медичними препаратами. За останні роки зросло фінансування дитячої онкології — минулого року на цю сферу було виділено 300 мільйонів гривень.

Зараз Національний інститут раку — один із провідних центрів лікування онкозахворювань України. За словами головного дитячого онколога Григорія Климнюка, щороку в цьому закладі лікується 250–300 дітей з усіх регіонів. Лише минулого року фахівці закладу провели 200 складних операцій, серед них — 38 високовартісних, складних трансплантацій кісткового мозку. Сьогодні Інститут раку має достатньо ресурсів та фахівців, аби надавати допомогу на високому рівні, а сучасні досягнення в онкології дозволяють виліковувати 7 із 10 діток.

Центр променевої терапії вже понад 2 роки працює в Рівному. Головний лікар рівненського обласного онкологічного диспансеру Григорій Максим’як запевнив: «У нашому місті лікарі можуть надавати професійну медичну допомогу на рівні світових клінік. Майже 8 тисяч пацієнтів пройшли сучасну діагностику та лікування раку. Серед них 100 дітей».

Радіологія — дуже важливий напрям у лікуванні раку, саме тому активно розвивається цей напрям. За даними ВООЗ, радіологічні дослідження показані пацієнтам у 60–70% випадків, зокрема — дітям. Крім того, радіологія і променева терапія — доволі недорогий, однак дієвий засіб лікування. Великих затрат променева терапія потребує лише на першому етапі.

Нині триває будівництво ще трьох онкологічних центрів: одного в Києві, на базі Національного інституту раку, і двох — у Донецьку.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Дитяча онкологія, як жодна інша галузь медицини, овiяна міфами та помилковими уявленнями. Скажімо, існує думка, що рак у дитини не має ознак та симптомів. Онкологи говорять: рак, як і більшість інших недуг, має певні симптоми. Але часто їх можуть помітити лише лікарі. Тому дітям будь–якого віку слід проходити регулярні медичні обстеження. Ще один міф — хворі на рак діти потребують лише матеріальної допомоги. Це не так. Таким малюкам часто потрібне переливання крові, від якого залежить успіх лікування, тож донори крові можуть дуже допомогти маленьким пацієнтам. Також важливою є психологічна підтримка. Майстер–класи та інші цікаві заходи переконають діток, що вони нічим не відрізняються від інших, що вони є повноцінними членами суспільства.