«Зірки і макові зернята» пiдкорили світ

20.02.2014

Книжка–картинка для молодшого шкільного віку «Зірки і макові зернята» львівських авторів та ілюстраторів Романи Романишин і Андрія Лесіва отримала престижну нагороду Opera Prima конкурсу Bologna Ragazzi Award 2014 в італійському місті Болонья.

Про нагороду повідомили самі художники в соцмережі. «Вперше за історію Дитячого книжкового ярмарку в Болоньї Україна — серед переможців! Наша книжка «Зірки і макові зернята», видана у Видавництвi Старого Лева, отримала відзнаку Opera Prima конкурсу Bologna Ragazzi Award 2014! Ми щасливі!», — поділилися радістю ілюстратори.

Opera Prima — одна з нагород дитячого книжкового ярмарку в Болоньї, яку вручають щорічно авторам та ілюстраторам за інноваційний дебют. Церемонія нагородження відбуватиметься 24 березня під час 51–го ярмарку у Болоньї, на якому традиційно будуть представлені більше тисячі експонентів з–понад 70 країн. За звання найкращої змагаються сотні книжок з усього світу. Україна вдруге буде представлена в Болоньї. Торік Видавництво Старого Лева та «Грані–Т» вперше показали там українські книжки світові, а цьогоріч — Старий Лев ще й привезе разом із «Аґрафкою» визначну нарогоду.

Члени журі — Мартін Сейлісбері (голова, Об’єднане Королівство), Мануель Естрада (Іспанія), Лоренс Тютелло (Франція) — мотивували свій вибір і перемогу «Зірок і макових зернят» так: «Тема математики стає наскрізною завдяки бажанню дівчинки порахувати усе на світі. Кожна сторінка книги — це візерунок із чисел та форм, точок та символів, що творять колаж і візуалізують наукове знання. Головна героїня неперервно і легко взаємодіє з об’єктами, які вона прагне порахувати. Автори з упевненістю використовують цифровий колаж, вдало поєднуючи базовий графічний матеріал та рукописні знаки».

«Для нас особисто відзнака BolognaRagazzi Award є надзвичайно важливою. Ця нагорода присуджується найкращим виданням світу, це символ найвищої проби в галузі дитячих книг і надзвичайно високо цінується серед професіоналів, — кажуть автори книги, Андрій Лесів та Романа Романишин. — Над цим проектом ми працювали практично протягом усього минулого року, і дуже тішимося, що в результаті спільної праці з Видавництвом Старого Лева зараз маємо українську книгу, достойно оцінену на міжнародному рівні. Особливо приємною є ця новина на тлі революційних подій в Україні».