Уберегтися від трагедій

20.02.2014
Уберегтися від трагедій

В.о. Прем’єр–міністра у нинішній непростій ситуації закликає членів свого кабінету максимально сприяти підтримці економіки та соціальному захисту людей.

Учорашнє засідання Кабінету Міністрів відбувалося, по суті, у надзвичайних умовах. Спочатку керівництво уряду повідомило, що розмова очільників міністерств відбудеться за зачиненими дверима, але потім пресу вирішили таки пустити до залу засідань.

«Це неприпустимо — ганьбити країну в очах світової спільноти, іноземних інвесторів та торговельних партнерів і цим заганяти економіку у прірву, — прокоментував події 19 лютого в.о. Прем’єр–міністра України Сергій Арбузов. — І громадяни України, і влада, і світова спільнота гостро засуджують насилля та агресію. У жодній країні такі методи не приводили до вирішення конфлікту. А от призвести до біди можуть! Хотів би висловити свої співчуття сім’ям загиблих у цих протистояннях...»

Сергій Арбузов запевнив також, що уряд зробить усе можливе для надання своєчасної медичної допомоги всім постраждалим. «У зв’язку з непростою ситуацією у центрі Києва рекомендую всім державним установам та навчальним закладам Києва з розумінням ставитися до тих, хто через проблеми з транспортом не зміг потрапити чи запізнився на роботу або навчання. А керівникам установ та компаній, що розташовані в епіцентрі подій, по можливості дозволити жінкам, а особливо матерям неповнолітніх дітей, не відвідувати роботу деякий час, доки ситуація не залагодиться, — сказав в.о. Прем’єр–міністра. — Крім того, закликаю всiх мiністрів, з огляду на складні умови роботи, максимально сприяти представникам ЗМІ. У разі потреби самим виїжджати на телеканали, щоб не наражати журналістів на небезпеку».

Ще одна трагедія у дер­жаві, на якій сфокусовані зусилля уряду, — аварія на шахті у Макіївці. «Від себе особисто і від імені уряду висловлюю глибокі співчуття сім’ям загиблих та постраждалих в аварії гірників, — сказав Сергій Арбузов та поінформував присутніх. — Від вибуху смертельно травмовані семеро гірників, дев’ятеро перебувають у лікувально–профілактичних установах Донецька і Макіївки». За його словами, причини аварії буде з’ясовано найближчим часом. За дорученням Президента було створено урядову слідчу комісію, яку очолив віце–прем’єр–міністр Юрій Бойко.

«Доручаю віце–прем’є­рам Вілкулу та Бойку, міністру охорони здоров’я та профільному міністру тримати цю ситуацію на особистому контролі, — наголосив Сергій Арбузов. — Люди не повинні залишитися наодинці зі своєю бідою, потерпілим необхідно забезпечити всю необхідну медичну допомогу, а їхнім сім’ям мають надати належну матеріальну допомогу».

У ЗОНІ УВАГИ

Селянам і пенсіонерам

Пріоритетними для уряду є питання виплати всіх соціальних платежів, заявив в.о. Прем’єр–міністра Сергій Арбузов. «Завдання уряду на ділі довести, що країна працює, економіка стабільна, соціальні зобов’язання виконуються, — сказав урядовець. — Запевняю, усі пенсіонери вчасно отримають належні їм пенсії».

Ще одна проблема — різке потепління, яке створює ризики надзвичайних ситуацій. «Всі елементи комунальної інфраструктури потрібно тримати у повній «бойовій» готовності, — наголосив очільник уряду. — Переконаний, що минулорічних прорахунків не буде допущено. У разі необхідності терміново провести всі ремонтні та профілактичні роботи, щоб комунальні системи були готові до погіршення погодних умов».

Аграрії України готуються до весняних робіт. «Уряд має максимально сприяти аграріям у цьому. Адже їх своєчасне забезпечення технікою, паливно–мастильними матеріалами та добривами — запорука вдалої посівної», — сказав в.о. Прем’єра.