Як не втратити гроші

20.02.2014

Більшість вітчизняних фінансистів сходяться до єдиної спільної думки — курс національної валюти трохи знизиться і не виходитиме із коридору 8,4—8,6 гривнi за долар. Поточні депозитні ставки і знаходяться у діапазоні 16—19% у залежності від умов вкладу. Середня дохідність доларових депозитів є на 10% нижчою і практично не перевищує 9%.

«Для отримання максимальної дохідності варто відкривати гривневий депозит на тривалий термін. При розміщенні тримісячного вкладу в національній валюті дохідність депозиту дозволить компенсувати ослаблення курсу на 2,5%, шестимісячного — на 5%, річного — на 10%. Тобто до рівня понад 9 гривень за долар», — підрахував директор із розвитку роздрібного бізнесу «Банку Кредит Дніпро» Віталій Позняк.

Так, якщо клієнт хоче розмістити на гривневому депозиті 88 тис. на один рік під ставку 19%, то через 12 місяців сума його накопичень зросте до 104,72 тис. гривень. Таким чином, навіть якщо гривня девальвує до 9,65 гривнi за долар, дохідність гривневого вкладу дозволить компенсувати збитки його власника. Купивши на цю суму 10 тис. доларів і поклавши їх під 8% річних, через той же рік вкладник отримає 10,8 тис. доларів. І його дохід буде вдвічі меншим у порівнянні з гривневими вкладами — 800 доларів, або 6720 гривень.

Під час доларової істерії найкраще почували себе власники мультивалютних вкладів. Відповідно до умов таких вкладів, клієнт може розміщувати вклад у будь–якій із валют, наприклад у доларах, а потім — змінювати в будь–яку із валют, навіть у золото, без втрати відсотків. Вкладник також може зберігати гроші в кількох валютах, наприклад, 50% у доларах, 30% у євро і 20% у гривні.

Що банкіри категорично не радять робити, то це достроково розривати гривневі депозити і переукладати їх на доларові. У цьому випадку панікери можуть зазнати серйозних збитків. Адже більшість банків передбачає штрафні санкції за дострокове припинення таких угод. У цьому випадку ставку або взагалі не нараховують, або нараховують мінімальні відсотки — близько 1–2%. Окрім цього, клієнт також несе втрати на конвертації валют і різниці депозитних ставок.

Наприклад, власник вкладу на суму 50 тис. гривень, розмістивши його під 16,5% річних, через місяць вирішить розірвати його, конвертувати його й отримати доларовий депозит. У цьому випадку тільки сума втрачених відсотків становитиме 2750 гривень. Перевівши гривню за курсом 8,75 грн., клієнт зможе покласти на рахунок 5714 доларів. Розмістивши їх під 5% річних, вкладник заробить тільки 290 доларів. Як наслідок, дохід від валютного вкладу становитиме 2436 гривень, тоді як при гривневому вкладі він міг би заробити 8365 гривень — майже на 6 тис. гривень більше. Якщо ж підсумувати всі втрати клієнта, то його збиток при такій операції становитиме 10,7 тис. грн.