Дорогу сильнішим

20.02.2014
Дорогу сильнішим

Щойно Ліонель Мессі реалізував пенальті у ворота Джо Харта з «Ман. Сіті». (Рейтер.)

Упродовж останнього року в боротьбі за негласний титул найкращої команди планети ініціатива перейшла від «Барселони» до «Баварії». А переїзд до Мюнхена екс–наставника каталонців Хосепа Гвардіоли покликаний закріпити світову гегемонію баварського клубу. Щоправда, для початку «червоно–білим» потрібно захистити титул клубного чемпіона Європи, здобутий минулого сезону під орудою Юппа Хайнкеса. Свій перший поєдинок 1/8 фіналу Суперліги підопічні Гвардіоли зіграли вчора пізно ввечері проти лондонського «Арсеналу».

«Барселона», яка з приходом до керма аргентинця Херардо Мартіно перебуває в пошуку нової ігрової філософії, напередодні також гостювала в Англії і здобула комфортну, як для турнірної перспективи в ЛЧ, перемогу над «Манчестер Сіті» — 2:0.

Утім, як вважає очільник «городян» Мануель Пеллегріні, «гранатово–синім» допоміг арбітр. «Звісно, я не задоволений його роботою. І справа не тільки в пенальті та вилученні. Увесь матч можна було відчувати симпатії Йонаса Ерікссона до однієї з команд», — сказав чилійський наставник господарів. Натомість сторонні спостерігачі не схильні говорити про абсолютну однобокість шведського рефері. Він хоч і «організував» для «Сіті» подвійне покарання за неоднозначний фол Мартіна Демічеліса у своєму штрафному майданчику, але спочатку не зарахував, здається, чистий гол у ворота «городян», забитий каталонцем Херардом Піке.

Хай там як, але слід визнати, що «Барселона» й без суддівських поблажок виглядала цікавіше. «Манчестер Сіті», вийшовши на гру без лідера своїх атак Серхіо Агуеро, впродовж більшої частини протистояння практично не тривожив Віктора Вальдеса. Не виділявся особливою активністю й лідер «Барси» Ліонель Мессі, проте добре вибудувана командна гра гостей дозволила досягти прийнятного перед матчем–відповіддю гандикапу.

До речі, завдяки пенальті, реалізованому у вівторок на стадіоні «Етіхад», Мессі вийшов на четверте місце в списку найкращих бомбардирів за всю історію єврокубків, наздогнавши нашого Андрія Шевченка — в них по 67 голів. Попереду — колишній форвард «Реала» й «Шальке» Рауль (76), «міланіст» Філіппо Індзагі (70) та «баварець» Герд Мюллер (69).

А для «ПСЖ» повторний поєдинок із «Байєром», який за три тижні відбудеться в Парижі, з огляду на рахунок першого матчу взагалі перетворився на просту формальність. Уявити, що «фармацевти» зможуть відіграти в гостях чотири м’ячі, неможливо.

Здається, що це суперництво німецький клуб програв іще до його початку. На передматчевій прес–конференції наставник «Байєра» Самі Хююпя називав «Парі Сен–Жермен» суперклубом, а його лідера Златана Ібрагімовича — неперевершеним футболістом, чим, можливо, вселив у своїх підопічних трепет перед суперником. І після розгрому фінських тренер леверкузенців, відбиваючи випади місцевих журналістів, наполягав на своєму: «Ви не можете сказати, що все пішло не так. Потрібно зважати на те, з якою командою нам довелося грати».

Можливо, якби господарі не пропустили гол уже на третій хвилині, ситуація в підсумку не виглядала б такою трагічною. Але, як визнав тренер «ПСЖ» Лоран Блан, саме швидкий м’яч визначив долю матчу.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі, поєдинки вівторка). «Манчестер Сіті» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2 (Мессі, 54 (пен.); Алвес 90; вилучення: Демічеліс, 53 («МС»)), «Байєр» (Німеччина) — «ПСЖ» (Франція) — 0:4 (Матюїді, 3; Ібрагімович, 39 (пен.), 42; Кабай, 88; вилучення: Спахич, 59 («Б»)).