Війна війною, і футбол не за розкладом

20.02.2014

Суперникові столичних футболістів у першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи таки вдалося вмовити Європейську асоціацію футбольних федерацій перенести сьогоднішній матч у безпечне місце — подалі від кровопролитних боїв, що з новою силою спалахнули 18 лютого на майдані Незалежності. Іще місяць тому, коли біля стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського протестувальники вперше зіштовхнулися з міліцією, «Валенсія» забила на сполох, вимагаючи від УЄФА організувати зустріч у безпечному місці.

Власне, тоді футбольні чиновники заявили, що рішення щодо місця проведення протистояння «Динамо» — «Валенсія» приймуть ближче до дня матчу. І на минулому тижні постановили — грати на НСК «Олімпійський». Утім президенту «кажанів» Амадео Салво зрештою вдалося переконати УЄФА, яка вчора після обіду перенесла матч на Кіпр.

Хоча ще в середу вранці «Валенсія» готувалася до візиту в пекло. «УЄФА посилає «Валенсію» до Києва на війну» — з таким заголовком вийшла провідна іспанська газета «Марка». Попри вуличні бої, що тривають у центрі столиці України, Європейський футбольний союз не одразу наважився змінити місце проведення матчу 1/16 фіналу Ліги Європи «Динамо» — «Валенсія». В УЄФА гарантували безпеку футболістам та іншим представникам клубу «Валенсія», зазначивши, що безлади локалізовано «далеко від місця проведення матчу».

«Валенсія» вважала рішення УЄФА «не найкращим» і, як виявлося, до переможного кінця вела дипломатичну боротьбу з функціонерами у Ньоні.

У разі, якби левантійці отримали негативне рішення, вони планували максимально скоротити своє перебування в Києві. «Кажани» не хотіли проводити жодних тренувань на полі НСК «Олімпійський», крім розминки безпосередньо перед матчем. На стадіон «Валенсія» планувала виїхати за дві з чвертю години до гри, а одразу після закінчення поєдинку — повернутися до Іспанії чартерним авіарейсом.

Натомість президент «Динамо» Ігор Суркіс усіляко заспокоював і суперників, і вболівальників. «УЄФА надіслала нам лист. Звісно, там цікавляться ситуацією, все відстежують. Ми повинні гарантувати, що матч пройде без всяких заворушень. Це ж спорт, футбол, а не політика, — зазначив очільник київського клубу. — Якби я відчував, що супернику або нашій команді щось загрожує, я був би першим ініціатором того, аби перенести матч на нейтральне поле. Але ми живемо в місті Києві і бачимо, що матч може спокійно відбутися. Для цього немає ніяких проблем. Якби матч мав відбувався, припустимо, на стадіоні «Динамо» — це інше питання...»

Зрештою, УЄФА вирішила не ризикувати й перенаправила команди до Нікосії, де сьогодні о 20.00 має відбутися перший у новому році офіційний поєдинок «біло–синіх».

Водночас, додамо, що, згідно з Указом Президента України, яким він оголосив 20 лютого Днем трауру за загиблими під час протистояння в Києві, сьогодні, окрім іншого, в країні мають бути скасовані всі спортивні й розважальні заходи.

ДО РЕЧІ

Існує велика ймовірність, що старт весняної частини чемпіонату буде відкладений. Таку думку висловив головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.

«Так, я бачив, що відбувається в Києві. Це просто неймовірно. Я не можу в це повірити. Я знаю, що ми повинні грати першу гру 2 березня в Києві, але якщо ці протести триватимуть, не думаю, що матч відбудеться. Неможливо грати в футбол у таких умовах», — сказав Луческу, чиї слова наводить динамівський сайт 1927.kiev.ua з посиланням на румунську пресу.