Порядок у гаманці

19.02.2014

Бюджетний процес в Україні, хоч і повільно, але таки добігає свого логічного завершення. Станом на кінець минулого тижня у нашій державі ухвалено вже 89,1% місцевих бюджетів різних рівнів. За даними Міністерства фінансів, затверджено вже 10775 із 12078 кошторисів. Повністю вже діють фінансові розписи у Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській і Чернівецькій областях, а також у містах Севастополі та у Києві.

У деяких регіонах держави бюджетний процес практично завершений. Так, в Автономній Республіці Крим на даний момент звітують про ухвалення 99,7% усіх місцевих бюджетів. У Донецькій області вже працює 99,8% всіх кошторисів, у Житомирській і Запорізькій — по 99,4%, у Херсонській, Черкаській і Чернігівській областях — 98,8%, у Харківській — 98,1%.

Утім у деяких областях відсоток ухвалених бюджетів залишається невисоким. Скажімо, Хмельницька область повідомляє про затвердження 35,1% кошторисів, Львівська — 47,9%. Ці дві області нині є аутсайдерами бюджетного процесу.

Із 694 кошторисів, які мають прямі міжбюджетні стосунки з Державною казною, ухвалено 671 фінансовий розпис. Іншими словами, 96,7% від їх загальної кількості. Станом на кінець минулого тижня «у повітрі» залишилися тільки 23 такі документи: бюджети Волинської і Тернопільської областей, місто Бердянськ Запорізької області, 20 районних бюджетів.

Місцеві органи самоврядування ухвалили 10104 бюджети із 11393. Тобто, 88,7%. Зокрема, ухвалено вже 230 кошторисів міст районного значення (83%), 716 селищних (96,1%) і 9103 сільські бюджети (88,6%). У Сумській області, яка однією з перших затвердила обласний бюджет, нині активно триває робота з освоєння наданих коштів. Ухвалення обласного бюджету дозволило обласним чиновникам розпочати впровадження регіональної програми з енергозберігання, запустити фінансування освіти і охорони здоров’я, соціальних і бюджетних виплат.

У Чернівецькій області також повідомляють про успішне затвердження обласного та всіх місцевих бюджетів. За словами директора департаменту фінансів Чернівецької обласної державної адміністрації Кирила Крищенка, витратний кошторис на нинішній рік становить 2 млрд. 380 млн. гривень, що на 18,1% більше, ніж торік. Також, за його словами, цьогоріч область уперше отримає додаткову дотацію з Державного бюджету в розмірі 4,7 млн. гривень на виплату надбавок медичним працівникам, які надають первинну медичну допомогу. «В області затверджено обсяг витрат обласного бюджету на нинішній рік, який дає змогу забезпечувати повноцінне функціонування бюджетної сфери обласного підпорядкування упродовж року», — відзначив Кирило Крищенко.

На думку урядових аналітиків, стовідсоткове ухвалення всіх бюджетів України гарантує нам повноцінний розвиток у 2014 році, своєчасне виконання всіх соціальних гарантій, належне функціонування цільових програм і проектів.

ДО РЕЧІ

Чекаємо листоношу в лютому

Станом на 17 лютого в Україні профінансовано понад 60% потреб усіх пенсійних виплат. Про це повідомив виконуючий обов’язки голови Пенсійного фонду України Василь Кравчук. «Усі пенсійні виплати по 14 лютого включно повністю профінансовано, — уточнив Кравчук. — Станом на позавчорашній день Пенсійний фонд виплатив 12,8 млрд. гривень. Усього передбачається виплатити 21,3 млрд. гривень. Жодних підстав для занепокоєнь нині немає — всі пенсіонери у лютому отримають усі належні їм виплати».