Зерно зі східним колоритом

18.02.2014

Вітчизняний агропромисловий комплекс з оптимізмом дивиться на прогнози 2014 року. З одного боку, експерти прогнозують, що врожай цьогоріч не надто поступатиметься рекордним показникам 2013 року. З іншого — очікується, що міжнародна кон’юнктура дозволить продавати вирощене за доволі привабливою ціною. «За підсумками року агросектор має всі підстави для збереження лідируючих позицій у наповненні держбюджету», — сказав в.о. Прем’єр–міністра України Сергій Арбузов.

Уряд — у межах своїх повноважень — намагається підтримати аграрія. «Зниження ціни на газ має позитивно вплинути на ціну мінеральних добрив, а також сприяти відновленню роботи хімзаводів, — сказав Арбузов. — Цьогоріч уряд планує закупити через Аграрний фонд 60 тис. тонн добрив. Сподіваюся, що їх ціна не перевищуватиме 3360 грн. за тонну». Для забезпечення селян технікою уряд домовляється про кредити з американським «Ексімбанком», який може профінансувати вітчизняний «Украгролізинг».

Але вельми знаковим є те, що вітчизняний АПК намагається суттєво розширити ринок збуту своєї продукції. За словами Сергія Арбузова, суттєво розширюється експорт в азійському напрямку, на нові для вітчизняних аграріїв ринки Японії, Південної Кореї, Китаю. Для активізації експортних потоків та зменшення затрат на логістику Кабмін розробив проект постанови, яка забороняє «Укрзалізниці», «Укрморрічінспекції», «Укртрансінспекції» вимагати сертифікати якості зерна та продуктів його переробки під час експортно–імпортних операцій, а також при переміщенні цієї продукції територією України. Передбачається, що функцій контролю позбавлять і Державтоінспекцію — під час перевірки документів, які супроводжують вантаж.

А ТИМ ЧАСОМ...

М’ясні ешелони

Україна розпочинає узгодження процедури постачання м’яса до Китайської Народної Республіки. «Угода про співпрацю у галузі ветеринарної медицини між Україною та Китаєм, яка регламентує діяльність ветеринарних служб, нині на розгляді у китайської сторони, — пояснив в.о. міністра аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. — Планується, що угоду підпишуть у квітні».

Після цього відпрацюють сертифікати, і китайські експерти прибудуть до України для інспекції місцевих підприємств. Делегація з КНР працюватиме у нас упродовж тижня. «А після візиту ми узгодимо обсяги поставок, асортимент», — пояснив Присяжнюк.

За словами експертів, найбільше реалізації «китайського проекту» очікують українські птахівники. «Виробництво курятини в Україні зростає шаленими темпами, ринок перенасичений, — каже голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. — Тому нові ринки збуту, а тим паче до Китаю — це чудова перспектива для галузі». За його словами, експорт курятини торік становив 140 тис. тонн, що на 57% більше, ніж у 2012 році. Звернути увагу до інших ринків збуту вітчизняних птахівників змусили також напружені стосунки з покупцями у країнах Митного союзу.