Парасолька для гривні

18.02.2014

Золотовалютні резерви дозволять виконати кредитні зобов’язання держави без шкоди для економіки. Саме так оцінюють ситуацію у фінансовому секторі більша частина експертів та посадовців Національного банку. «Виконання зобов’язань — святий обов’язок країни, і для цього ми маємо всі необхідні ресурси, — сказав голова НБУ Ігор Соркін. — Ми відчували би себе значно комфортніше, якби отримали додаткове фінансування. Але і тут питання, в принципі, врегульоване: наприкінці року домовленість із Росією про виділення чергового траншу досягнута, і вона є цілком реальною».

Інша додаткова можливість нашої держави, за словами Соркіна, — фінансова допомога наших країн–партнерів. «Плюс до всього цього, ми працюємо у тісному контакті з МВФ. Усе це в комплексі має дати результат», — сказав головний банкір держави.

У таких умовах немає серйозних загроз для української національної валюти — гривні. «Гривня, яка нині лягає на рахунки фізичних осіб, становить основну базу для економіки, — пояснив очільник НБУ. — І, забираючи її, вкладники повинні розуміти, що вони позбавляють економіку того ресурсу, на який вона розрахована. Інструментів для захисту вкладів населення запропоновано чимало». Головними, на думку Ігоря Соркіна, є підняття суми повернення гарантованих вкладів до 200 тис. гривень, сертифікати, які мають бути зручні для вкладників.

«Усі ці кроки мають дати людині підстави для роздумів: свої гроші треба зберігати вдома чи в банку, — сказав голова НБУ. — Я хочу сказати, що за такої системи гарантування абсолютно безпечно зберігати гроші на рахунках. Окрім цього, гроші, які знаходяться «під матрацом», ніяк не захищені від зовнішніх впливів».

Першопричина ж падіння курсу гривні — нестабільна політична ситуація — сьогодні, на щастя, втрачає поволі актуальність. «Не розуміючи перспектив розвитку ситуації, населення починає знімати гроші з вкладів і конвертувати їх у валюту, — сказав Соркін. — Це абсолютно нормальна реакція людини у подібній ситуації. Але що роблять інвестори? А вони намагаються за будь–яку ціну викупити долари і відправити їх за кордон. Тож виходить, що ми вже бачили курс долара на міжбанківському ринку по 9 гривень. Тож, зваживши усі «за» і «проти», ми були змушені запровадити заходи для стабілізації ситуації на ринку».

За словами головного банкіра, підстав хвилюватися немає й у бізнесу. «Ухваливши постанови про шестиденний термін продажу валюти, ми одразу організували робочу групу, — пояснив Ігор Соркін. — Якщо побачимо, що бізнесу — наголошую, нормальному бізнесу — некомфортно, то неодмінно знайдемо компроміс, аби вирішити і своє завдання зi зменшення попиту на валюту. Такого попиту, який би дозволив комфортно працювати бізнесу».