«Зелені свята» у Харкові

14.02.2014
«Зелені свята» у Харкові

Арсеній Яценюк після атаки «зеленкового хулігана». (Кадр відео, викладеного на YouTube користувачем ffjjodor.)

Харків — місто усталених традицій. Як тільки в першій столиці УРСР з’являється хтось з опозиціонерів, йому влаштовують «день святого Патріка». Позавчора зеленкою облили неабикого, а самих Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова, котрі виходили з лікарні «Укрзалізниці» після зустрічі з Юлією Тимошенко. Особливо яскраво–смарагдового відтінку набуло обличчя Яценюка, з боку якого й підкрався зловмисник. Арсеній Петрович не надто засмутився, але запланований брифінг таки скасував, пообіцявши натомість провести прес–конференцію в Києві. «Як тільки відмиюсь», — сказав він. Нагадаємо, раніше зеленкою багато разів обливали адвоката Тимошенко Сергія Власенка, рідше — Арсена Авакова, Юрія Луценка, місцевих опозиціонерів.

Позавчора журналісти встигли лише спитати менш забрудненого Турчинова, чи стане Яценюк Прем’єром. «Як вирішить Майдан», — відрубав той.

Та поки що певне рішення ухвалила вочевидь Юлія Тимошенко. Недарма її зустріч із соратниками тривала близько шести годин. Можна зі значною часткою впевненості припускати, що йшлося, зокрема, і про створення коаліційного уряду з Яценюком на чолі. Перед тим експерти в один голос твердили про те, що Юлія Володимирівна прагне за всяку ціну повернутись у політику — хоча б шляхом дистанційного ухвалення рішень, яке створить враження її присутності в переговорному процесі.

Деякі любителі конспірології наголошували, що недарма пенітенціарна служба так легко погодилася на побачення ЮВТ з «підлеглими» (хоча така зустріч була далеко не першою). У контексті цього вкотре спливла згадка про буцімто її тет–а–тет з Андрієм Клюєвим, котрий привіз Тимошенко на «ратифікацію» угоди про створення коаліційного уряду.

Нагадаймо, що опозиціонери погодилися увійти в Кабмін за умови, якщо весь склад уряду буде сформовано саме ними. Зрозуміло, що така позиція є неприйнятною для влади й утопічною. Якщо її відкинути, лишаються дві можливості: або повністю проігнорувати процес формування Кабміну, або знизити планку вимог і пристати до цього «оркестру» як не перша, але й не остання скрипка.

Показово, що на недавній зустрічі з президентом Парламентської асамблеї НАТО Х’ю Бейлі спікер ВР Володимир Рибак зазначив, що пропозиція Януковича віддати керівництво Кабміном Арсенію Яценюку все ще залишається в силі. Усі опитані «УМ» експерти одностайні в тому, що такий варіант є, в принципі, малоймовірним — з цілого ряду причин. Навряд чи політичні опоненти домовляться про щось конкретне, і той–таки Рибак заявляє, що претензії опозиції на керування економічним блоком Кабміну є «ультиматумом та диктатом».

Нез’ясованим лишається тільки одне: що про все це думає Тимошенко? Один з однопартійців ЮВТ Олександр Чорноволенко переконаний, що пані Юлія лише тоді «благословить» коаліційний уряд, коли у відставку подасть Президент Янукович. Інакше жодного сенсу в формуванні Кабміну за участю опозиції немає взагалі, наголошує він. Хоча не факт, що саме так думає й Тимошенко — все–таки останнім часом вона достатньо віддалилася від рядових партійців.

ТЕНДЕНЦІЯ

Що стосується інциденту із зеленкою, то міліція затримала нападника на Яценюка та Турчинова. За попередньою інформацією, зловмисників було двоє, але одному вдалося втекти. Той, котрого «пов’язали» у приміщенні лікарні, виявився людиною з кримінальним минулим.

Зазначимо, що всі попередні «зеленкові хулігани» в Харкові відбувалися максимум штрафом. Для порівняння: днями міліція Одеси порушила кримінальне провадження за публічне спалення портретів Генпрокурора Пшонки та глави МВС Захарченка. Щось підказує, що по цих справах покарання буде суворішим. Може, тому, що зеленку на опозиціонерів виливають за вказівкою влади?