Від Фюле до Юлі

13.02.2014
Від Фюле до Юлі

Зустріч Штефана Фюле з Арсенієм Яценюком. (Рейтер.)

Комісар ЄС з питань розширення європейської політики сусідства Штефан Фюле має всі підстави пожартувати, як інший частий єврогість на наших теренах — Олександр Кваснєвський, котрий пообіцяв придбати в Києві квартиру, щоб зекономити на готелях. Фюле буває в столиці України не менш часто: позавчора пізно ввечері він знову мав зустріч iз лідерами української опозиції.

Говорили про те, про що зазвичай говорять представники антивладних фракцій з представниками їхнього європейського лобі: про владу. Тим паче, що після Яценюка, Кличка та Тягнибока (присутніх на переговорах) Фюле запланував зустріч iз Віктором Януковичем. «Єврокомісар ще раз хотів дізнатися думку опозиції щодо варіантів вирішення кризи та розставити ключові акценти для пошуку компромісу», — пояснив суть розмови очільник «УДАРу» Віталій Кличко .

Власне, мета приїзду Фюле полягає в тому, аби зайвий раз засвідчити: Європа готова надати Україні всебічну підтримку. І якщо уникати дражливого питання адресних санкцій (вдаватися до яких Європа не квапиться, що неабияк дратує Америку), наша держава цю підтрику отримає. От тільки в чому вона полягатиме? «В політичному та економічному пакеті», — зазначає лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк.

Політичний пакет — це, за Яценюком, підтримка Заходом нової української Конституції, нового уряду та програми конкретних дій. Економічний пакет — це «програма фінансової стабілізації від міжнародних фінансових інститутів, яка не дасть Україні збанкрутувати». «Європейці — разом iз нами, і все залежить від того, чи Янукович усвідомлює, де ми зараз знаходимося і які наслідки неприйняття ним відповідних рішень», — резюмував Яценюк.

Ложку дьогтю у звичну риторику опозиції додає політолог Вадим Карасьов, який вважає: справжня місія Штефана Фюле полягає в переконуванні опозиціонерів у тому, що планку вимог до влади таки варто знизити. З одного боку, медіатор Фюле донесе до Януковича «стурбованість опозиції», а з іншого — спробує загітувати «нашим молодих, перспективних, але, можливо, не надто досвідчених лідерів» до меншого радикалізму і більшої поступливості, цитує Карасьова сайт УНН.

Провівши зустріч із Фюле, Яценюк і його перший заступник Олександр Турчинов вирушили до Харківської лікарні, де перебуває Юлія Тимошенко. Можливо, для того, аби переказати їй вітання від Євросоюзу. Можливо, для того, аби обговорити таємничий лист ЮВТ, в якому вона начебто вимагала відмовитися від повернення до Конституції 2004 року і вийти з переговорів з Януковичем. А, можливо, й для того, щоб поставити пару запитань з приводу рандеву Юлії Володимирівни та голови АП Андрія Клюєва (якщо останнє таки мало місце). Факт такого тет–а–тету пенітенціарна служба не підтвердила, а от з приводу вояжу лідерів «Батьківщини» роз’яснила: побачення матиме місце, але буде короткостроковим. Найбільш інтригуючий момент полягатиме, звісно, у тому, з якими «цінними вказівками» від Юлі повернуться до Києва Яценюк з Турчиновим.

Наступний пленарний тиждень в Раді (який обіцяє бути і насиченим, і цікавим) може все розставити по місцях. Адже очікується, що опозиція повернеться до лобіювання нової Конституції, а влада натомість представить новий Кабмін. Виходячи з поведінки та виразу облич VIP–опозиціонерів, нескладно буде здогадатися, про що йшла мова в одній з лікарняних палат Харкова.

А ТИМ ЧАСОМ...

Мир вiд НАТО

Спікер Верховної Ради Володимир Рибак провів зустріч з президентом Парламентської асамблеї НАТО Х’ю Бейлі. Про це повідомляє прес–служба ВР.

Нагадаємо, що у 2010–му влада згорнула активне співробітництво з Північноатлантичним Альянсом, посилаючись на закріплений у Конституції України позаблоковий статус. Проте Парламентська Асамблея НАТО (як і ПАРЄ) є авторитетною та впливовою міжнародною організацією, не пов’язаною з реалізацією військової доктрини НАТО. Тож Х’ю Бейлі виступає наразі як ще один європейський політик, котрий у міру сил намагається сприяти встановленню внутрішнього миру на теренах України. Виходячи з останніх подій в нашій державі, а також з її недавніх євроінтеграційних планів, Бейлі закликав українців та депутатів ВР «зробити вибір на користь майбутнього», йдеться у повідомленні прес–служби.