Пiдтримали тих, кому важко

13.02.2014
Пiдтримали тих, кому важко

Наталія Королевська на колегії Міністерства соціальної політики.

Як визнають фахівці різних рівнів, закон про зайнятість населення, що запрацював саме в 2013–му, сприяв тому, що ситуація на ринку праці нарешті почала вирівнюватися. До кінця року офіційний рівень безробіття становив 7%, а це менше, ніж у середньому по країнах ЄС. Нові механізми, що дозволяють знаходити реальні варіанти працевлаштування і для зовсім юних, таких, що не мають досвіду, і для тих, хто ще сповнений сил, але наближається до пенсійного віку, сьогодні приводять у центри зайнятості безліч громадян, якi потребують роботи. Саме в робочому місці або допомозі у відкритті своєї справи, а не лише в тому, щоб отримувати допомогу, як це було ще кілька років тому. Перші результати нового підходу — 800 тисяч працевлаштованих. Зменшення термінів пошуку роботи з 153 до 122 днів. А головне — зростання довіри до центрів зайнятості як до структур, де реально допомагають у вирішенні проблем.

Допомагають iз роботою і мамам, і татам

— Тепер ми маємо досконаліший інструментарій, щоб надати робоче місце менш затребуваним категоріям громадян, — сказала пiд час колегії директор Державного центру зайнятості Лариса Сидельникова. — Вперше в українському законодавстві до такої категорії віднесено не лише матерів, а й батькiв малолітніх дітей, самотніх батькiв, а також батькiв, що мають на утриманні дитину–інваліда. Тепер ефективнішу допомогу надають й іншим неконкурентоздатним на ринку праці громадянам; дітям–сиротам, молоді, яка шукає своє перше робоче місце, а також тим, кому залишилося 10 і менше років до пенсії за віком, особам після вiдбування покарання, людям з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку.

До речі, на допомогу батькам дітей–інвалідів Мінсоцполітіки створило торік 78 відділень денного нагляду за дітьми–інвалідами при соціальних службах, що діють. Отже, тепер і в батьків таких дітей з’являється серйозний шанс повернутися у професію або просто знайти роботу.

Першочерговики — діти і люди похилого віку

Узагалі позиція «підтримати тих, кому найважче» була і залишається пріоритетом Міністерства соціальної політики. Як визнала на колегії виконуюча обов’язки міністра Наталія Королевська, в нинішніх умовах у держави немає можливості поліпшити соціальний захист для всіх відразу.

— Тому ті соціальні гривні, які вдалося знайти, заощадити, було направлено на допомогу найнезахищенiшим — дітям–інвалідам. Це суть соціальних ініціатив Президента. Також було посилено соціальний захист ветеранів та інвалідів війни. Адже це питання честі — допомогти нашим героям, які ризикували найцiннішим — життям — заради нашої свободи, — нагадала глава відомства.

До речі, мабуть, саме в останні місяці ми нарешті дійсно змогли гiдно оцінити роботу всього соціального сектору. — Одна справа — нарікати на те, що і пенсії в батьків маленькі, і путівку на оздоровлення дитини через фонд соцстраху запропонували не на той місяць, на який ми розраховували. І зовсім інше — зрозуміти, що, незважаючи на те, що все відбувається в країні, і цю пенсію принесли вчасно, і для оздоровлення щось запропонували, — задумливо поділилася одна з колег–журналісток. — Утримати б ситуацію взагалі...

Утім, як неодноразово підкреслювали на колегії, утримати соціальний світ — дуже важливо, але цього мало. Рівень соціальних стандартів потрібно підвищувати, що вдалося навіть у 2013–му, за всієї складності політичної обстановки.

300 тисяч залишилися з роботою

— Усі пенсії, державні соціальні допомоги, виплати з фондів соціального страхування було виплачено в повному обсязі. Всього на соціальні виплати направлено 354 млрд. грн. Це на 37 млрд. грн. більше, ніж у 2012 році. Це краща відповідь тим, хто постійно лякав людей і шукав якісь скандали довкола роботи соціальної сфери, — відзначила Наталія Королевська.

За словами в.о. міністра, серед плюсів також робота iз запобігання негативу. Так, загальними зусиллями Міндоходiв і Мінсоцполітики вдалося не допустити виникнення заборгованостей у 2,7 млрд. грн. iз заробітної плати. Більше 300 тисяч чоловік, яких працедавці планували звільнити до кінця року, зберегли свої робочі місця. На 85,5 мільйона, або на 10%, знизилася заборгованість iз зарплат. Крім того, в міністерстві вже завершено роботу над законопроектом, що пропонує механізм компенсації неоплачених зарплат найнятим робітникам збанкрутілих підприємств. При цьому, як підкреслюють у Мінсоцполітики, законопроект буде ухвалено лише одночасно з механізмом недопущення фіктивного банкрутства підприємств, над чим зараз спільно працюють декілька міністерств.