Гривня іпотеку береже

13.02.2014
Гривня іпотеку береже

Уряд спростив українцям шлях до власного житла. (УНІАН.)

У фокусі уваги Кабінету Міністрів — ситуація на фінансовому ринку держави. «Прикро, що люди, які піддалися негативним настроям, отримали збитки за операціями з валютою, — прокоментував проблему в.о. Прем’єр–міністра України Сергій Арбузов. — Надмірна реакція на будь–які ринкові події завжди була на руку лише спекулянтам». За його словами, Національний банк посилив моніторинг та контроль за динамікою ринку з метою зниження спекулятивного попиту.

«Запроваджені заходи — своєчасні та дієві, — сказав урядовець. — Уже сьогодні вони показали стабілізаційний ефект та дали заспокійливий сигнал ринку, а учасники ринку пересвідчилися, що Нацбанк має достатньо інструментів для забезпечення стабільності». Як стверджує в.о. Прем’єр–міністра, на сьогодні ситуація на валютному ринку керована і контрольована. А те, що курс може незначно коливатися в обидва боки, — це абсолютно нормальна ринкова ситуація.

«Національний банк зі свого боку стримує надмірні коливання та протидіє спекуляціям, — Сергій Арбузов закликав населення підтримати національну валюту. — Хочу нагадати, що громадяни багатьох розвинених країн зберігають свої заощадження саме у національній валюті. Так, у Польщі 92% депозитів у злотих, у Чехії — 96% у кронах. У наших сусідів — Росії — 79% зберігається в рублях. Таким чином вони підтримують і фінансову стабільність, і економічне зростання у своїх країнах і економіках».

Учора набула чинності постанова Кабміну, де прописані нові правила реєстрації нерухомості в Україні. «Нові правила спростять процедуру реєстрації нерухомості, — пояснив зміни у «правилах гри» Сергій Арбузов. — Перше — громадяни зможуть реєструвати нерухомість через пошту чи кур’єрською службою. Друге — зареєструвати право власності на об’єкт нерухомості у разі втрати державного акта. Третє — скорочено перелік необхідних документів для реєстрації нерухомості у новобудовах».

Спрощено, за словами в.о. Прем’єр–міністра, проведення державної реєстрації права власності на майно, збудоване в результаті діяльності кооперативів. Новими правилами також спрощується державна реєстрація прав, похідних від права власності — оренда, іпотека. «Стане можливим проведення державної реєстрації права державної та комунальної власності на об’єкти нерухомого майна, збудовані за радянських часів», — підсумував Сергій Арбузов.

А ТИМ ЧАСОМ...

Небезпечні міняйли

Незалежна асоціація банків України занепокоєна наявністю великої кількості нелегальних пунктів обміну валют. Для клієнтів користуватися послугами таких «контор» надзвичайно небезпечно. По–перше, існує загроза неналежного використання персональної інформації клієнтів таких пунктів. Уже нині на чужі паспорти беруть кредити та відкривають підприємства на підставних осіб.

Другим негативним фактором таких оборудок є недоотримання держбюджетом надхо­джень від купівлі–продажу валют. Але найгірше, що подібні пункти не забезпечені охороною, відеоспостереженням, інкасацією. Відтак їх відвідувачі у прямому сенсі ризикують своїм життям і здоров’ям.

Банкіри — задля боротьби із проблемою — пропонують оприлюднити на сайті Нацбанку інформацію про пункти обміну, які працюють легально. Також пропонується дозволити обмін валют тільки у касах банків.