Про що влада домовляється з Леді Ю?

12.02.2014

На політичному полі України несподівано з’явився ще один гравець, причому — з несподіваного боку. Тобто він був і раніше — а це Юлія Тимошенко, однак, з огляду на ізольованість у харківській клініці «Укрзалізниці», ніхто про цього гравця як впливову силу не згадував уже кілька місяців. Майдан став самостійною стихією, якою не здатні керувати навіть лідери парламентських опозиційних фракцій, не кажучи вже про ув’язнену лідерку БЮТ. І ось — новина: минулого тижня глава адміністрації Президента Андрій Клюєв проводив у Харкові принаймні одну зустріч із Юлією Володимирівною, причому йшлося на ній про пошук виходу з політичної кризи в країні.

Про це повідомляє «Коммєрсант–Україна» з посиланням на свої джерела в опозиції. Цю саму інформацію підтвердила у «Фейсбуці» й редактор «Лівого берегу» Соня Кошкіна, надавши їй додаткової легітимності: мовляв, заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд минулої середи на зустрічі в Києві з досить широким колом учасників сказала: «Нам відомо, що пані Тимошенко напряму спілкується з паном Клюєвим у своїй лікарняній палаті».

Юристи Юлії Тимошенко та представники Державної пенітенціарної служби спростовують факт побачень і взагалі переговорів Тимошенко з тим самим Клюєвим, якого опозиція звинувачує в організації кривавого розгону Євромайдану 30 листопада. Але і слова Нуланд, і інші обставини вказують на те, що зустріч справді була. І саме після цієї зустрічі з’явився скандальний лист Тимошенко з вимогою до опозиції відмовитися від Конституції–2004, вийти з усіх переговорів та готуватися до президентських виборів.

«Якщо Янукович дійсно хоче якось «розрулювати» ситуацію, то єдина людина, з якою він дійсно може говорити і яка здатна своїм авторитетом «задавити» опозиційну трійку, — Юлія Володимирівна Тимошенко», — вважає Кошкіна, зазначаючи, що з іншого боку найбільш підходить до ведення таких перемовин саме Андрій Петрович Клюєв.

Є також підозри, що, крім очних зустрічей, час від часу відбуваються також телефонні контакти Клюєва з Тимошенко. Зміст домовленостей, звісно, лишається невідомим, але, судячи з написаного пані Юлією в листі до фракції, вона схильна приймати деякі умови влади. Інша річ, що оцінка дій Тимошенко депутатами з «Батьківщини» коливається між «вона збожеволіла» та «вона всіх нас кинула»…