Рекорд? Повторити!

11.02.2014

Рекордний урожай зерна минулого року, схоже, стане звичною практикою для українських аграріїв. Так, Міністерство аграрної політики і продовольства вважає: валовий збір зернових і зернобобових культур цьогоріч сягне 62,1 млн. тонн. При цьому 31 млн. тонн припаде на ранні зернові культури.

«Локомотивом» серед культур стане кукурудза, яка має дати врожай 30,2 млн. тонн. Пшениці мають зібрати 21,2 млн. тонн, ячменю — 8,3 млн. тонн. Передбачається зібрати також 372 тис. тонн сорго і 210 тис. тонн гречки. Символу українських полів — соняшнику — зберуть близько 9,3 млн. тонн, цукрового буряку — 13,4 млн. тонн, ріпаку — 2 млн. тонн. «Другого хліба» — картоплі буде зібрано 22,9 млн. тонн, інших овочів — 10,3 млн. тонн.

Площі під зерновими і зернобобовими культурами становитимуть 16,5 млн. гектарів. Із них 10,7 млн. виділять під ранні зернові, 5,2 млн. га відведуть під кукурудзу, 188,3 тис. га — під гречку, 147,3 тис. га — під сорго, 33,8 тис. га — рис. Сою вирощуватимуть на площі 1,5 млн. гектарів, соняшник — 4,3 млн. гектарів, цукровий буряк — 340 тис. гектарів, картоплю — 1,4 млн. гектарів.

Підставу для оптимізму урядовцям дають звіти метеорологів. Відповідно до них, у слабкому стані перебуває нині тільки 7% озимих. Решта ж посівів — у хорошому або задовільному стані. І сніговий покрив, який є майже у всіх регіонах, має зберегти цю позитивну тенденцію. Очільник профільного міністерства Микола Присяжнюк повідомив: аграрії вже розпочали підготовку до весняно–польових робіт. На сьогодні всі вони майже на сто відостків забезпечені якісним насіннєвим матеріалом. Під особистим контролем у міністра — забезпечення селян мінеральними добривами. «Хотів би наголосити, що питання ціни і наявності добрив уже двічі порушували на засіданні уряду, — сказав Присяжнюк. — Треба також, щоби це питання взяло під контроль керівництво у регіонах».

За його словами, загальна посівна площа нині становить 28,1 млн. гектарів. Це приблизно на рівні минулого року. Озимі культури посіяли на площі 7,8 млн. гектарів, це 96% до показника 2013 року. «Нині майже 95% тракторів і грунтообробних машин готові вийти у поле», — прокоментував ситуацію Микола Присяжнюк. За його словами, під час весняної польової кампанії планується використати 190 тис. тракторів сільгосппідприємств і 140 тис. тракторів господарств населення. Окрім цього, у поле вийде 300 тисяч одиниць ґрунтообробної техніки.

За словами міністра, нині одним із головних завдань його відомства є оновлення парку сільгоспмашин. Для того аби техніка була доступною для споживачів, уряд активно впроваджує лізингові програми.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Зерно дорожчає, селяни рахують зароблене...

В Україні зафіксоване зростання закупівельних цін на зернові. Цьому сприяли також заходи, ініційовані урядом. Зокрема, розвантажити внутрішній ринок зерна задовго до збирання врожаю допомогли державні оператори. Торік через форвардні контракти було закуплено 2 млн. тонн зерна. «Нині активно здійснють відвантаження вітчизняних зернових, що сприяє збільшенню дохідності їх виробництва», — сказав директор департаменту Міагропроду Віталій Саблук.

За його словами, форвардні закупівлі — це, з одного боку, інструмент кредитування аграріїв у період весняно–польових робіт. А з іншого, — серйозний важiль для запобігання спаду цін у період збору врожаю та стимулювання їх зростання зараз.