Герой не лише в кіно

11.02.2014
Герой не лише в кіно

Клінт Іствуд.

Колишній «ковбой номер один» американського кіно Клінт Іствуд і у свої 83 не розгубив порох із порохівниць. Днями «оскароносний» актор і режисер довів, що може дати фору багатьом значно молодшим за себе героям. Ні, Іствуд ні в кого не стріляв і навіть ні з ким не бився, але виявився єдиним, хто не розгубився в ситуації, коли кожна секунда зволікання могла коштувати життя людині.

Сталося це на тунірі з гольфу в Каліфорнії, куди Клінта запросили як почесного гостя. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, один з учасників урочистого обіду вдавився шматком сиру. Поки бідолаха марно намагався вхопити ковток повітря, всі, хто був поруч, не могли збагнути, що відбувається. І лише Іствуд негайно підбіг до чоловіка і застосував «прийом Геймліха» — захват ззаду й різкий поштовх під діафрагму, — який допомагає видалити сторонні предмети з дихальних шляхів.

Щасливо врятований виявився директором турніру Стівом Джоном. Отямившись, він зізнався, що подумки вже попрощався з життям, а Іствуда тепер вважатиме своїм другим батьком.

«На його обличчі я побачив паніку людини, в якої все життя проходить перед очима», — пригадав потім актор у відповідь на розпитування, що саме спонукало його кинутися на допомогу. До речі, «прийому Геймліха» він раніше ніколи не застосовував і знав про нього тільки з кіно.