Можуть, якщо хочуть

11.02.2014
Можуть, якщо хочуть

Перший у сезоні трофей «Будки». (УНІАН.)

Цьогорічний фінал Кубка країни виявився нетиповим: у вирішальному матчі зустрілися лідери українського баскетболу — «Будівельник» та «Донецьк», і сильнішим у знаковому протистоянні виявився столичний клуб, чинний чемпіон.

Нагадаємо, два попередні розіграші закінчувалися перемогою середняків суперліги із «Ферро–ЗНТУ», а низка провідних клубів Кубок ігнорували, віддаючи перевагу іншим турнірам. Нині ж запоріжці навіть не пробилися до «фіналу чоти­рьох» КУ. І сумнівів, що трофей розіграють саме кияни й донеччани, практично не було. Надто вже очевидною була їх різниця в класі з двома іншими учасниками півфіналів — дніпродзерд­жинським «Дніпро–Азотом» та івано–франківською «Говерлою». До гри з «Дніпродимом» тренерський штаб «Будки» вирішив навіть не залучати лідера команди Даріуша Лавриновича.

Без особливих проблем схилили шальки півфінальних терезів на свою користь і донеччани, хоча фіналісти минулорічного розіграшу з Прикарпаття пручалися до останнього. Далася взнаки відсутність на майданчику київського Палацу спорту травмованого диригента атак «Говерли» Андре Янга.

«Не хочеться у фіналі Кубка мати такий само блідий вигляд, який мала наша команда під час зустрічі з «Будівельником» в рамках регулярного чемпіонату суперліги», — сказав перед вирішальною зустріччю наставник «Донецька» Валерій Плеханов, згадавши розгромну поразку «Будці» з рахунком 55:82. Власне, й цього разу домашні стіни допомогли команді Айнарса Багатскіса здолати гостей із Донецька, які в «регулярці» суперліги стоять трохи вище за столичних опонентів. «Ми дякуємо вболівальникам, які у великій кількості зібралися на трибунах. Їхня присутність додавала нам мотивації та бажання продемонструвати красивий баскетбол», — сказав після гри Лавринович. Саме його визнали найціннішим гравцем (MVP) фіналу. Утім, отримуючи нагороду, 35–річний литовець демонстрував, що Кубок — заслуга всієї команди. «Мені було легше, ніж іншим, адже тренер дав мені відпочинок», — пояснив Лавринович, який закинув у кошик «тигрів» 15 очок. У протистоянні з «Донецьком» із найкращого боку проявили себе всі новачки «Будки» цього сезону — і Саммерс, який набрав 25 пунктів, і Ехерн (14), і Мінард та Стрельнієкс (по 13).

«Ми лише стаємо справж­ньою командою. Тож я сподіваюся, що далі ми будемо грати ще краще», — сказав Багатскіс, чий колектив здобув перший трофей після суттєвого оновлення.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

На загальних зборах засновників Асоціації баскетбольних клубів України «Суперліга» представники команд розглянули питання штрафних санкцій за несплату обов’язкових заявочних внесків і вирішили, що це правило «не є оптимальним».

Нагадаємо, що результати низки недавніх матчів чемпіонату за участі боржників було анульовано. Тепер учасники суперліги звернулися до президії ФБУ з проханням скасувати очкові санкції.

 

ТАБЛО

 

Кубок України. «Фінал чотирьох» (Київ). Півфінали. «Будівельник» — «Дніпро–Азот» — 100:74 (Горбенко (21), Мінард (14) — Мацеїна (20)), «Донецьк» — «Говерла» — 84:77 (Кінг (17) — Пітерсон (33)).

Фінал. «Будівельник» — «Донецьк» — 96:88 (25:19, 28:31, 27:16, 16:22; Саммерс (25), Лавринович (15) — Кінг (26), Макколі (19).

* * *

НБА. «Фінікс» — «Голден Стейт» — 122:109 (Лень і Кравцов «Ф» — не грали).

«Фінікс санз» утримують шосте місце в Західній конференції — 30 перемог у 50 матчах.

* * *

Жінки. Вища ліга. «Інтерхім–СДЮСШОР» — «НПУ–Динамо» — 55:72, ТІМ–СКУФ — «Єлисавет–баскет» — 64:69.

Турнірне становище: «Динамо» — 32 (17), «Єлисавет–баскет» — 26 (14), ТІМ–СКУФ — 23 (17), «Інтерхім» — 21 (16), «Тигри» — 15 (14).