Місія на мільярд доларів

07.02.2014
Місія на мільярд доларів

Том Круз.

Зіркового актора, режисера і продюсера Тома Круза звинуватили в плагіаті. Сценарист Тімоті Патрік Макланахан вимагає від 51–річної знаменитості не багато не мало — 1 мільярд доларів. Відповідну суму компенсації за моральні та матеріальні збитки він вказав у судовому позові до Круза, кіностудії «Парамаунт пікчерз» та кількох продюсерських компаній.

Як повідомляє сайт Radar Online, Макланахан стверджує, що саме він був автором сюжету блокбастера «Місія нездійсненна: Протокол «Фантом», який вийшов на екрани у 2011 році. За словами чоловіка, 1998 року він написав сценарій «Обличчям до обличчя», який надіслав продюсерській агенції. Там творіння забракували, але без відома автора переслали ще одній фірмі.

Макланахан про «невдалу» писанину вже й думати забув, аж доки не подивився «Протокол «Фантом». І впізнав свою ідею! Вирахувавши, скільки прибутків принесла стрічка своїм творцям (695 мільйонів доларів з прокату плюс доходи від продажу DVD–дисків, сувенірної продукції тощо), невдаха–сценарист вирішив, що мільярд — красна ціна за таку образу. Круз же опинився серед відповідачів тому, що був одним із продюсерів фільму.

«Протокол «Фантом» — найкасовіший епізод франшизи «Місія нездійсненна» і найбільш прибутковий фільм за участю Круза. От тільки чому Макланахан схаменувся зі своїм позовом аж через два з гаком роки після прем’єри — незрозуміло.