Батьки і діти Білих Олімпіад

07.02.2014
Батьки і діти Білих Олімпіад

Лідерка української збірної з біатлону Олена Підгрушна на одному з останніх тренувань перед стартом у Сочі. (Рейтер.)

Попри те, що офіційне відкриття сочинської Олімпіади почнеться сьогодні о 18:14 за київським часом (о 20:14 — як 2014 рік — за місцевим), учора на Іграх уже стартувала боротьба за медалі. Першими в бій пішли фігуристи, котрі змагаються в абсолютно новому, командному, виді. Десять збірних (одиночники в чоловіків та жінок, дуети в танцях та фігурному катанні) збирають залікові бали за схемою: перше місце — десять пунктів, останнє — один. За підсумками короткої програми визначиться п’ятірка команд, яка продовжить боротьбу за медалі.

Олімпійський чемпіон 1992 року Віктор Петренко — наставник нашої одиночниці Наталі Попової — перед­бачав, що шансів втрутитися в розподіл медалей в українських фігуристів обмаль, утім навіть участь у змаганні десяти кращих команд — уже досягнення.

Першими з українців на лід Зимового палацу спорту «Айсберг» вийшли одиночник Яків Годорожа та спортивна пара Юрій Рудик і Юлія Лаврентьєва, для яких Олімпіада–2014 стала дебютною. Загалом, 16–річна киянка Лаврентьєва — наймолодша спортсменка з–поміж 43 українських олімпійців.

А найдосвідченішою олімпійкою в нашій команді є 38–річна лижниця з Чернігова Валентина Шевченко: для неї Сочі стануть уже п’ятими Іграми. Не випадково саме її обрали українським прапороносцем на церемонії відкриття Олімпіади. «Тренер намагався відмовити, адже на наступний день у мене гонка, але то не проблема. Часу для підготовки вистачить. Я щаслива, що така почесна місія випала саме мені. Це подарунок як для всієї моєї сім’ї, так і для тренерського складу», — сказала Шевченко, кращим здобутком якої на попередніх Олімпіадах стало п’яте місце в 30–кілометровій гонці в Солт–Лейк–Сіті.

Як свідчить статистика, жоден із вітчизняних спортсменів, хто ніс синьо–жовтий прапор на церемоніях відкриття Олімпіад, не зміг на тих Іграх зійти на п’єдестал, із літніми дисциплінами включно.

До речі, провідна білоруська біатлоністка Дарія Домрачева відмовилася нести прапор своєї країни, пояснивши це тим, що церемонія відкриття неабияк утомлює, «а вже наступного дня в нас офіційне тренування, а буквально через день — гонка». Тож прапор Білорусі понесе фристайліст Олексій Гришин, чемпіон Ванкувера.

А Валентина Шевченко, здається, сочинські Ігри розглядає не в медальній площині, а за принципом «головне — не перемога, а участь». Мало якому атлету вдається п’ять циклів поспіль кваліфікуватися на головні старти чотириріччя. Водночас для німецького принца мексиканського походження Хубертуса фон Хохенлохе Сочі–2014 стануть уже шостою Олімпіадою. Хубертусу — 55 років, і цей представник Мексики є найстаршим учасником Ігор у Сочі.

А наймолодшим представником усієї олімпійської сім’ї нині є японський сноубордист Аюму Хірано, котрий лише наприкінці року відсвяткує 16–річчя. Попри юний вік, він вважається одним із фаворитів у суперпайпі.

ЕКІПІРУВАННЯ

На Іграх у Сочі парадною формою українських олімпійців знову буде вбрання від російської фірми «Боско». Попри те, що на своїй офіційній сторінці в інтернеті компанія позиціонує себе як «унікальна», її дизайнерські творіння використовують не тільки наші, а й російські спортсмени.

Згідно з угодою, «Боско» в обмін на рекламу безплатно забезпечуватиме українських олімпійців спортивним одягом до 2016 року.

Власне, вбрання українців на Олімпіаді–2014 не надто відрізняється від фасонів попередніх Ігор. Кожен член команди отримав комплект незмагальної спортивної форми із 22 найменувань. Крім того, передбачено також 12 найменувань парадної форми для церемоній.