Гроші на будматеріали

06.02.2014

Будівельна галузь, яка свого часу була локомотивом української економіки, поступово відроджується. Запорукою цьому є процес відновлення кредитування галузі. Так, за одинадцять місяців минулого року портфель кредитів, які банки надають будівельним компаніям, зріс на 28%, а їх частка у загальному портфелі корпоративних кредитів станом на 1 грудня 2013 року становила 7,1%.

Окрім цього, держава продовжує реалізовувати програми із забезпечення населення доступним житлом. Однією з основних є програма компенсації державою частини відсоткової ставки кредиту на будівництво чи придбання житла: 13% погашається за рахунок коштів дер­жавного бюджету, а позичальник отримує кредит під 3% річних. Цією програмою передбачено фінансування в обсязі 340 мільйонів гривень. Це на 40 млн. гривень більше, ніж було торік.

У межах держпрограми забезпечення житлом молоді торік було укладено 407 пільгових іпотечних кредитів на загальну суму 139,8 млн. гривень. Проводиться також робота щодо вдосконалення законодавчої бази — торік була спрощена система видачі будівельних ліцензій.

Експерти Незалежної асоціації банків України відзначають: розвиток будівництва житлової нерухомості може бути досягнутий завдяки активізації співпраці фінансових установ, держави і самих забудовників. Сторони мусять створити такі умови, щоб житло стало доступним масовому сегменту покупців. Це передбачає як виділення державою достатньої кількості ресурсів, так і демократизацію цін на нерухомість і умов кредитування.

ДО РЕЧІ

Бізнесмени — за реформи

Американська торгова палата підтримує курс уряду Сергія Арбузова на активізацію економічних реформ. Оскільки ж умови, запропоновані Росією, передбачають щоквартальний перегляд ціни на газ, перед урядом стоїть питання підписання угод із великими міжнародними компаніями, які здійснюють розвідку вуглеводнів. Таку думку висловив керівник Палати в Україні Бернард Кейсі.

При цьому, за його словами, поточні економічні виклики можуть стимулювати уряд активніше реалізовувати економічні реформи, а також змінювати законодавство. Тобто усувати податкові бар’єри. «У короткотерміновій перспективі ми можем спостерігати певний прогрес, ми також продовжуємо працювати над реалізацією тактичних кроків, спрямованих на вдосконалення податкових, митних та інших норм — у межах спільних робочих груп з участю бізнесу та державних органів», — сказав Кейсі.

Нагадаємо, що вже укладено угоди між владою України та представниками великого міжнародного бізнесу про дослідження вітчизняних надр, у тому числі шельфу Чорного моря.