Зевiна на спинi, Солнцева в тiнi

06.02.2014

Цьогорічний Кубок України з плавання пройшов у новому форматі та в незвичний час. Збираючи на початку лютого під куполом дніпропетровського басейну «Дружба» найсильніших плавців країни, Федерація плавання України робила приціл на 2015 рік, коли в цей самий час відбудеться чемпіонат Європи на «короткій воді». Оновлену змагальну програму майбутнього турніру, коли вранці проходитимуть змагання в одних дисциплінах, а ввечері — в інших, організатори спроектували на Кубок України. Відтак кожен охочий зміг спробувати свої сили не тільки у власній «коронці», а й протестувати інший суміжний вид.

«Програма Кубка України організована таким чином, щоб спортсмени змогли виступити у другорядних дисциплінах. Це дозволяє запобігти застою в результатах і подивитися на прогрес плавця», — сказав головний тренер національної збірної Андрій Сердінов.

Свою майстерність та універсалізм продемонструвала Дарина Зевіна, яка виграла не тільки всі запливи на спині, а й здобула «золото» на дистанціях 50, 100 м батерфляєм та 800 м вільним стилем. До того ж 19–річна киянка на сім сотих секунди оновила національний рекорд на 50–метрівці на спині. Це стало можливим завдяки новій стартовій платформі для «спиністів».

Цікаво, що рекорд України Дарина побила, пливучи по дистанції на самоті. «Оскільки така платформа була лише в одиничному екземплярі, було вирішено провести додатковий заплив», — державний тренер Андрій Власков пояснив деталі «написання» нового національного досягнення.

За словами тренера, результати інших спортсменів важко назвати «реактивними», адже на шляху до серпневого чемпіонату Європи з водних видів спорту немає ніякої потреби форсувати підготовку.

Одним із завдань цьогорічного Кубка України мав стати відбір десяти юніорів для участі у щорічному міжнародному турнірі «Мультінейшинз», який у квітні прийматиме Греція. Як розповів держтренер, минулого року ці змагання проходили в Україні, де на кількох дистанціях здобула перемогу Вікторія Солнцева. Нині 15–річна «зірочка» українського плавання перебуває в тіні. Через певні протиріччя її наставника та керівництва збірної талановита брасистка пропустила ЧЄ–2013 на «короткій воді». Не приїхала вона й на Кубок України. Хоча, як зауважує Андрій Власков, у Дніпропетровську її чекали. Водночас, каже держтренер, Солнцева попередньо підтвердила свою участь у відбірковому чемпіонаті України, за підсумками якого формуватимуть склад на юніорський i дорослий чемпіонати Європи.