Честь та досвід у Бiльбао

05.02.2014
Честь та досвід у Бiльбао

Американські баскетболісти — чинні чемпіони світу та Олімпіади. (з офіційного сайта МОК.)

Для переважної більшості баскетболістів вiтчизняної суперлiги мрія зіграти в НБА так і залишиться мрією. Однак в українських «гуліверів» таки буде можливість помірятися силами з найкращими представниками найсильнішої ліги світу. Позавчора в Іспанії відбулося жеребкування фінальної частини чемпіонату світу–2014, за підсумками якого збірна України потрапила до однієї групи з командою США. Іншими учасниками квартету С стали Туреччина, Фінляндія, Нова Зеландія та Домініканська Республіка.

На минулому ЧС, запросивши під національний прапор таких зірок, як Кевін Дюрант та Дерік Роуз, американці виграли «золото». «Команді мрії» на чолі з неперевершеним Леброном Джеймсом не було рівних й у олімпійському Лондоні. І після жеребкування виконавчий директор американської федерації баскетболу Джим Тулі заявив, що на КС–2014 збiрна США знову боротиметься за перемогу. Тож, без сумніву, на Піренеї в складі «зірково–смугастих» приїде не один відомий представник НБА.

«Потрапити в одну групу з командою США — це справжній подарунок для українських шанувальників баскетболу, — сказав американський наставник «синьо–жовтих» Майк Фрателло. — У нашій команді багато молодих гравців, для яких зустріч з американськими баскетболістами — це честь і великий досвід».

За словами Фрателло, нашій збірній доведеться важко працювати, аби гідно представити Україну на першому в її історії планетарному форумі. До речі, починаючи з цього року світова першість офіційно змінює назву. Тепер замість «чемпіонату світу» турнiр носитиме назву «Кубок світу».

Характеризуючи майбутніх суперників своєї збірної, Джим Тулі віддав належне турецькій команді, яка є чинним віце–чемпіоном світу, та українським баскетболістам, котрі, за словами американського функціонера, провели хороший Євробаскет.

Зазначимо, що в своїй групі «синьо–жовті» мають четвертий номер посіву. Вище них, окрім американців та турків, також стоять і хлопці з Нової Зеландії. «У нас дуже потужна група, у якій є три сильні європейські команди. Потрібно серйозно постаратися, щоб вийти з неї», — сказав президент ФБУ Олександр Волков.

Відзначимо, що до наступного раунду вийдуть чотири перші команди кожного секстету.

ЖЕРЕБ

Результати жеребкування ЧС–2014

Група А: Іспанія, Єгипет, Іран, Сербія, Бразилія, Франція;

Група B: Філіппіни, Аргентина, Сенегал, Хорватія, Пуерто–Рико, Греція;

Група С: США, Фінляндія, Нова Зеландія, Україна, Домініканська Республіка, Туреччина;

Група D: Литва, Ангола, Півд. Корея, Словенія, Мексика, Австралія.

 

СУПЕРЛІГА

Де ваші гроші?

Фінансова криза дісталася й української баскетбольної суперліги. Тут упродовж останніх днів відбулися події, що свідчать про серйозні проблеми в господарстві. Через несплату вступних внесків деякими командами («Одеса», «Говерла», «Дніпро–Азот») оргкомітет суперліги почав скасовувати результати матчів за їх участю. «Якщо команда не сплатить заявочний внесок згідно зi встановленим розкладом, команді зараховується поразка (рахунок 0:20, у класифікації — 0 очок) у всіх матчах чемпіонату і Кубка України, які слідують згідно iз затвердженим календарем, за порушеним терміном сплати внеску. І ця санкція діє до моменту сплати клубом обов’язкового заявочного внеску», — йдеться в офіційному повідомленні суперліги.

Зрозуміло, що клуби порушують регламент не від хорошого життя. Утім зустрічні санкції, запроваджені посеред сезону, б’ють не тільки по порушниках, а й підривають імідж усього українського баскетболу. Схожі методи впливу не так давно були застосовані в ПХЛ щодо «Беркута». Результат — крах професiональної хокейної ліги — довго чекати на себе не змусив.

Водночас із тексту офіційного повідомлення суперліги випливає, що дії регламенту поширюються також і на Кубок країни, до «фіналу чотирьох» якого (8—9 лютого, Київ) пробилися двоє фінансових порушників — «Говерла» та «Дніпро–Азот».

* * *

Суперліга. «Черкаські мавпи» — «Хімік» — 68:72.