Стратегічний прагматизм Ривкіна

04.02.2014
Стратегічний прагматизм Ривкіна

Дмитро Сорокін — автор поки єдиного «українського» голу в груповому турнiрi ЧЄ–2014. (прес–служби УЄФА.)

Дебютне хвилювання Євгена Ривкіна, під орудою якого українська збірна з футзалу нині виступає на чемпіонаті Європи в Бельгії, не могло не позначитися на його підопічних. При тому, що склад «синьо–жовтих», за рідкiсним винятком, практично не зазнав змін порівняно з попереднім континентальним форумом, дії українських футзалістів на груповому етапі ЧЄ–2014 носили скутий та боязкий характер. У двох матчах iз далеко не найсильнішими опонентами — румунами та бельгійцями — українці забили лише один гол. Утім навіть такий скромний доробок дозволив підопічним Ривкіна виграти свою «пульку». Адже команда не попустила жодного м’яча.

Перед початком турніру в Бельгiї наставник «синьо–жовтих» заявив, що «пізній старт» дає стратегічну перевагу його команді. І справді, пропустивши перший тур, «синьо–жовті» змогли наочно оцінити гру своїх опонентів. Розгромна перемога румунів над господарями дозволила Євгену Ривкіну чітко розставити акценти на турнірному шляху. По суті, для виходу з групи нашим хлопцям достатньо було переграти в своєму дебютному поєдинку на турнірі збірну Румунії. Точний удар «залізничника» Дмитра Сорокіна практично гарантував «синьо–жовтим» участь у «плей–оф». Аби це стало реальністю, в матчі проти бельгійців підопічні Ривкіна мусили не програти з різницею, більшою, ніж у два м’ячі.

Новий очільник разом зі своїми підопічними продемонстрував справжній стратегічний прагматизм, «засушивши гру» проти вiдверто слабкого опонента. Захисна модель гри, яку обрав на поєдинок Ривкін, зробила україно–бельгійське протистояння доволі нудним і нецікавим. Водночас у протистоянні росіян та португальців, де, до слова, визначався майбутній опонент нашої команди, суперники на двох забили вісім м’ячів.

«Матч видався напруженим. У нас багато що не виходило, і мені є над чим подумати. З обороною ми, в принципі, впоралися, але в нападі були серйозні проблеми», — так Євген Ривкін прокоментував гру проти господарів ЧЄ.

Хоча насправдi захисні редути української збірної також виглядали не найкращим чином. Якби не майстерність голкіпера Кирила Ципуна, котрий ліквідував як мінімум три виходи віч–на–віч, українська збірна могла стати першою командою, котру за останні 19 років бельгійці змогли переграти у фінальній частині ЧЄ.

«Героєм матчу я себе не вважаю. Відбивати м’ячі — це моя робота. Тим більше не один я захищався. Усі лягали під м’ячі, підставляли голови під удари. Тому гра на нуль — це заслуга всієї команди», — відзначив Ципун, який замінив у воротах травмованого в першому матчі Євгена Іваняка.

«У нас три абсолютно рівноціннi голкіпери. І на сьогоднішній день це одна з найсильніших ланок нашої команди», — уточнив Ривкін, збірна якого станом на вчорашнє надвечiр’я залишилася єдиною командою ЧЄ–2014 без пропущених м’ячів. А ввечерi у чвертьфіналi нашим протистояли креативнi португальці...

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Бельгія). Група А. Бельгія — Румунія — 1:6, Румунія — Україна — 0:1 (Д. Сорокін, 18), Бельгія — Україна — 0:0 (вилучення: Ліліу, 36 (Б)).

Підсумкове становище: Україна — 4, Румунія — 3, Бельгія — 1.

Група В. Росія — Голландія — 7:1, Голландія — Португалія — 0:5, Португалія — Росія — 4:4.

Підсумкове становище: Росія, Португалія — 4, Голландія — 0.

Група С. Італія — Словенія — 2:3, Словенія — Азербайджан — 6:7, Азербайджан — Італія — 0:7.

Підсумкове становище: Італія, Словенія, Азербайджан — 3.

Група D. Іспанія — Хорватія — 3:3, Хорватія — Чехія — 3:3, Чехія — Іспанія — 1:8.

Підсумкове становище: Іспанія — 4, Хорватія — 2, Чехія — 1.

Чвертьфiнали: Україна — Португалiя, Румунiя — Росiя, Італiя — Хорватiя, Словенiя — Іспанiя.