Дощ замість снігу, Кабаєва і «здвоєні» унітази

04.02.2014
Дощ замість снігу, Кабаєва і «здвоєні» унітази

Олімпійці-2014 та ветерани Цербе й Петрова із картою країни, складеною з різних рушників. (УНІАН.)

Позавчора в Олімпійське селище Сочі прибули перші українські спортсмени. Ними стали одинадцять біатлоністів — ті самі, що є порівняно найчисельнішим загоном «синьо­жовтої» збірної.
Стріляючі лижники — наші головні «медальні» надії — прилетіли з турецького Ерзурума, де в них відбувалися завершальні тренувальні збори.
«Мінімальний час на переліт — це дуже добре. Дуже добре, що Національний олімпійський комітет допоміг нам у цьому, — каже головний тренер біатлоністів Василь Карленко. — Якби було інакше, то понеділкове тренування не було б ефективним, а так — усе гаразд. Зброя, тренери, масажисти, обслуговуючий склад — усі на місці й готові до фінальної підготовки, настрій бойовий».

Проживання в різних кластерах

Слідом за біатлоністами, вже вчора, до Сочі прилетіли українські фігуристи, саночники, представники шорт­треку разом із працівниками штабу. За повідомленням сайту НОК, наша збірна мешкає не в одному місці, а в різних кластерах Олімпійського селища. Наприклад, фігуристи та представники шорт­треку — в прибережній частині, саночники — в гірській. За задумом організаторів, атлети проживатимуть у безпосередній близькості до олімпійських арен із відповідних видів спорту.

«Умови проживання й харчування — хороші. Складно сказати щось більше, тому що ми ще толком нічого не бачили. Завтра у нас перше тренування, сподіваюся, що погода буде такою ж гарною, як і сьогодні», — цитує слова біатлоніста Андрія Дериземлі сайт його федерації.

Прикметно, що біатлоністи інших збірних у своїх перших коментарях не були такими лояльними до організаторів, як українці.

Туалети для справжніх друзів

Відсутність снігу в місті, натомість дощ і температура +11 — то ще півбіди. Як і те, що за чотири дні до старту Олімпіади в Сочі ще продовжують класти плитку, асфальт тощо. Справжнім шоком для перших постояльців Олімпійського селища стали... туалети в помешканнях спортсменів. Якийсь дотепний проектувальник передбачив у «приватних» вбиральнях по два унітази поруч без жодних перегородок. Першими фото «на згадку» в такому «відкритому для друзів» сортирі зробили чеські біатлоністки Габріела Соукалова та Їтка Ландова, їхній приклад підхопили чоловіки­норвежці та інші олімпійці. Дехто — для ще більшого приколу — залучив до «парного» фотографування на унітазах лижі й гвинтівки.

«Подвійні» унітази стали справжнім хітом в інтернеті. Блогери нагадують, що на підготовку до Олімпіади було витрачено з держбюджету майже 50 мільярдів доларів. Щоб покрити ці витрати, в Росії закривали школи та лікарні, урізали витрати на науку й культуру. «А де перегородки в туалетах? — Розпиляли!» — кпинять коментатори в соціальних мережах, нагадуючи слова члена МОК, президента Міжнародної федерації лижного спорту Жана­Франко, який заявив, що в ході підготовки до «білих» Ігор­2014 було вкрадено приблизно третину кошторису — 17 мільярдів «зелених». А загалом підготовка до ОІ в Росії обійшлася принаймні втричі дорожче, ніж аналогічні об’єкти в інших країнах.

Черговим проколом росіян стало тестове запалювання чаші з олімпійським вогнем на новому сочинському стадіоні «Фішт». Там факел горів так само неохоче, як і смолоскипи в руках учасників естафети олімпійського вогню в містах Росії: замість полум’я з чаші пішов у небо стовп чорного диму. Українські коментатори­дотепники зауважують, що так само горять шини на Майдані в Києві. Мовляв, чи не наші «терористи» закинули у «Фішт» кілька покришок?..

Бубка чекає на факел

Естафета олімпійського вогню от­от сягне столиці Олімпіади, і найбільш високопоставленим її учасником від України буде Сергій Бубка. Президент НОК прибув до Сочі минулої суботи. Напередодні в ексклюзивному інтерв’ю «Україні молодій» він визнав, що оцінити та прокоментувати умови організації Олімпіади­2014 зможе трохи згодом, коли вперше побачить усе на власні очі, адже востаннє в Сочі він був ще років три тому.

Так само Сергій Назарович ще не знав, у який саме день — у проміжку між 5­м і 7 лютого — та на якому відрізку він нестиме свій смолоскип. Нагадаємо, для нашого уславленого стрибуна з жердиною це буде дев’ятий раз, коли він бере участь в естафеті олімпійського вогню. Крім того, в графіку Бубки — участь у заходах за участю нашої делегації, зокрема, в церемонії підняття прапора України в Олімпійському селищі, в засіданні виконкому та сесії МОК, які традиційно передують Олімпіаді, у різних комісіях Міжнародного олімпійського комітету тощо. Велике інтерв’ю з керівником НОК читайте в «УМ» у п’ятницю.

Склали рушник, пообіцяли квартиру

Символічні проводи українських олімпійців до Сочі відбулися минулого четверга в «Холі чемпіонів» Національного спорткомплексу «Олімпійський». У заході взяли участь глава адміністрації Президента Андрій Клюєв, віце­прем’єр­міністри Олександр Вілкул та Костянтин Грищенко, міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін, уславлені спортсмени­ветерани, дехто з членів нашої олімпійської збірної на ХХІІ білій Олімпіаді. Пан Клюєв, за традицією, виголосив привітання від Президента Віктора Януковича та передав прапор України олімпійцям — майстрам фігурного катання і шорт­треку. Він повідомив, що кожен спортсмен, який привезе із Сочі медаль, отримає від глави держави квартиру.

Гендиректор НСК «Олімпійський» Сергій Симак вручив копію факела олімпійського вогню Ігор­1980 наймолодшій спортсменці ниніш­ньої збірної України — 16­річній фігуристці Юлії Лаврентьєвій. Ще однією символічною акцію стало складання суцільної карти України з окремих фрагментів у вигляді частин рушників з орнаментами різних регіонів.

На ХХІІ зимових Олімпійських іграх у Сочі загалом виступлять 43 українські спортсмени — на одного більше, ніж повідомлялося раніше. В останній момент Міжнародна федерація лижного спорту розширила для України квоту в лижних гонках, тож було дозаявлено Катерину Сердюк.

Показово, що на попередній зимовій Олімпіаді, у Ванкувері, виступали 47 українців. Але Сергій Бубка просить не бачити в цьому тенденцію подальшого згортання зимового спорту в Україні.

ПРИЦІЛ НА 2022 РІК

Паралельно з проводами олімпійської збірної на Ігри­2014 у Києві відбулася презентація офіційного логотипу заявки Львова на право проведення білої Олімпіади 2022 року.

«Логотип, який буде представляти у світі Львів та Україну, вибрано не у кабінетах. У його виборі взяли участь майже 60 тисяч українців. Голосування тривало з 13 по 26 січня на сайті www.lviv2022.in.ua. За логотип­переможець проголосували понад 32 тисячi українців», — сказав віце­прем’єр Олександр Вілкул, представляючи емблему з гірськими вершинами та контурами будинків Міста Лева.

 

ПО СЕКРЕТУ

Путін призначив палійкою Кабаєву?

Сценарій церемонії відкриття Олімпіади в Сочі, яка відбудеться 7 лютого, тримають у секреті, однак телеведучій та громадській діячці Ксенії Собчак стали відомі деякі подробиці, зокрема — хто із зірок візьме участь в яскравому шоу.

За повідомленням Собчак у «Твіттері», чашу олімпійського вогню запалить знаменита в минулому гімнастка, депутатка Держдуми Аліна Кабаєва, якій приписують роман із президентом Путіним. Виносити великий прапор країни, де проходить Олімпіада, будуть художній керівник Маріїнського театру Валерій Гергієв, кінорежисер Нікіта Михалков та космонавтка Валентина Терешкова. А для виконання однієї з пісень на церемонії об’єднаються колишні учасниці групи «Тату» Юлія Волкова та Олена Катіна.

«Татушка» Лєна на своїй сторінці у «Твіттері» підтвердила факт свого залучення до урочистостей і навіть «наїхала» на організаторів зі словами: «Запросили нас виступати на відкритті Олімпіади в Сочі, а до артистів ставляться, як до гівна! Жах, а не організація!» Згодом цей запис було видалено, але його скан уже розійшовся по інтернету.