Пролікувати дитину в санаторії безкоштовно — цілком можливо

31.01.2014
Пролікувати дитину в санаторії безкоштовно — цілком можливо

Оздоровити дітей можна у найкращих санаторіях України.

Редакція отримує чимало листів, у яких люди просять допомогти вирішити ту чи іншу проблему або отримати консультацію з важливого питання. Днями надійшов лист від мами п’ятирічної доньки, яка мешкає на Хмельниччині. Вона попросила кореспондента «УМ» дізнатися, як і де можна придбати путівки в санаторій для лікування дитини у супроводі дорослого. Звісно, не за повну вартість такої путівки, а за пільговими цінами. Живе жінка далеко від райцентру. Інтернету в неї немає. Проконсультуватися не знає з ким. Тож редакція зв’язалася з дописувачкою і взялася їй допомогти.

При бронхіті не завадить повне обстеження

— Здавалося, що кашель, який дошкуляв Тетянці ще восени, пройде сам по собі, — почала свою розповідь Марія Остапенко. — Подруга порадила давати доньці настій цілющих трав. Мала ходила у дитячий садок, гуляла з подругами. І все ж таки ввечері й частенько вночі вона починала бухикати. Згодом підвищилась температура, Таня скаржилася на біль в області серця. Ми врешті–решт звернулись до лікаря, який поставив діагноз — гострий бронхіт. Донька перехворіла вдома зо два тижні. У дитячий садок боїмось її поки водити, тим паче на вулиці морозно. Хочемо пролікувати її у санаторії. Та не відправляти ж п’ятирічну дитину саму! Потрібні путівки для дорослого і дитини. Куди мені звертатися?

Спочатку нас проконсультувала лікар однієї з київських дитячих поліклінік Людмила Гумоненко.

— Нерідко під маскою бронхітів можуть ховатися інші захворювання, — відразу попередила вона. — Наприклад, вро­джені вади розвитку легенів. Тому мама Тетянки прийняла правильне рішення — обстежити доньку в спеціалізованій установі.

У даній ситуації лікар порекомендувала санаторії, які знаходяться у Карпатах. Там поєднуються цілющі властивості природи, спелеотерапія та спелеокамера (мікроклімат Солотвинских шахт), інгаляції, ванни на мінеральній воді, киснева терапія, лікувальний масаж. Тетянці зроблять повне обстеження і впевняться, що немає супутніх захворювань. Якщо їх виявлено, важливо пройти всі процедури. Звісно, вдома це не зробиш. Навіть у поліклініці не завжди зручно: туди треба добратися, вистояти чергу. Ще одна перевага санаторію — повноцінне харчування, в зазначені години.

Суттєва економія: дві–три тисячі замість десяти

Вартість такої путівки на дитину в супроводі дорослого на вісімнадцять днів коштує як мінімум 10 тисяч. І це з урахуванням того, що взимку ціни зазвичай трохи нижчі. Зрозуміло, що багатьом родинам сплатити кругленьку суму не під силу. Та вихід є! Придбати путівку за невеличку вартість можливо завдяки Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Тим паче минулого року Фонд значно зменшив фінансове навантаження на застраховану особу щодо часткової сплати за путівку на санаторно–курортне лікування. Якщо у 2009—2012 роках путівка для дорослого у двомісний номер складала 30% вартості, то у 2013 році — 20%; для лікування дитини в супроводі дорослого у 2009—2012 роках доплата становила — 15%, у 2013 році — 10%; для лікування двох дітей у супроводі дорослого раніше доплата була 10%, а з 2013 року ця послуга надається безкоштовно.

Не лише застраховані особи, а й члени їхніх сімей за кошти Фонду мають змогу поліпшити своє здоров’я в найкращих санаторно–курортних закладах України.

Хто має право на путівку від Фонду?

Звернутися по путівки може тільки застрахована особа. Такими вважаються люди, які офіційно працевлаштовані, отримують офіційну зарплату, а роботодавець сплачує відрахування у вигляді єдиного соціального внеску, а також добровільно застраховані — приватні підприємці, фермери, інші особи, що забезпечують себе роботою самостійно, але обов’язково здійснюють відрахування у вигляді єдиного соціального внеску. Наразі у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності налічується близько 12 мільйонів 369 тис. застрахованих осіб, добровільно застрахованих — 26 456 осіб.

Що треба для придбання путівки від Фонду?

Застрахована особа в по­ліклініці бере довідку форми «70» з профілем захворювання. Їй також надають перелік санаторних закладів, які підходять для лікування цієї хвороби. Потім людина пише заяву і подає її разом із медичною довідкою в комісію або уповноваженому з соціального страхування, які є на кожному підприємстві. У випадку, якщо особа застрахована на добровільних засадах, вона подає заяву до робочого органу Фонду за місцем обліку. Комісія з соціального страхування розглядає і приймає рішення про надання цієї путівки, яка видається після сплати часткової вартості путівки до каси страхувальника, а при відсутності каси — через установу банку на транзитний рахунок органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

До слова, наша дописувачка Марія працює фермером, сплачує єдиний соціальний внесок. Тож може скористатися своїм правом на безкоштовне лікування дитини у супроводі дорослого.

У січні — перші заїзди застрахованих осіб

Про оздоровлення українців розповідає виконуючий обов’язки директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Володимир Ткаченко.

— Володимире Вікторовичу, скільки застрахованих осіб скористалися путівками за рахунок коштів Фонду минулого року?

— Звіти санаторно–курортних закладів і обласних відділень Фонду ми отримаємо 10–15 лютого, тоді і назвемо точну цифру.

Але є попередні дані. Торік до закладів із санаторно–курортного та відновлювального лікування ми закупили 257 507 путівок, що на 38% більше порівняно з 2012 роком. До реабілітаційних відділень було придбано 15 013 путівок.

— А у січні вже відправили когось на лікування?

— Звичайно, є перші заїзди. Ми провели всі необхідні процедури, уклали договори. Скажу більше: вперше за останні роки конкурсні торги на закупівлю послуг лікувальних закладів із санаторно–курортного та відновлювального лікування застрахованих осіб і членів їхніх сімей були проведені вчасно. Ми це питання взяли на особливий контроль. Адже йдеться про здоров’я людини. Для нас важливо, щоб люди довго не чекали. У конкурсних торгах взяли участь 105 учасників. Переможцями стали 96. За результатами торгів Фонд придбав 245 851 путівку на загальну суму 1 723 245 тис. грн., що дасть змогу отримати у 2014 році санаторно–курортне та відновлювальне лікування 270 549 застрахованим особам та членам їхніх сімей.

Також за рахунок коштів Фонду в цьому році буде здійснено часткове фінансування 123 санаторіїв–профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій, у тому числі 63 санаторіїв–профілакторіїв навчальних закладів. Це дозволить отримати санаторно–курортне лікування та оздоровлення 94 тис. застрахованих осіб і членів їхніх сімей, а також 50 тис. студентів.

— Багато батьків уже нині розмірковують, як оздоровити своїх дітей. На що можуть сподіватися застраховані особи?

— Оздоровлення дітей плануємо розпочати у квітні–травні. Основна кількість дітей, як завжди, скористається цією нагодою влітку. Але за необхідності на оздоровлення можна поїхати в осінньо–зимовий період.

Наведу статистику. За останні 5 років за рахунок коштів Фонду було оздоровлено понад 1 мільйон 175 тисяч дітей застрахованих осіб. Зокрема у 2013 році — більше чверті мільйона дітей, що складає близько 30% від загальної кількості оздоровлених дітей всієї України.

Особливо хочу звернути вашу увагу на те, що значно збільшилась кількість путівок за повну вартість, де батьківська доплата складає 10% від вартості. А це означає, що путівки стали більш доступними для батьків. Для багатодітних, малозабезпечених сімей — це відчутна допомога. Нагадаю, минулого року Фонд придбав утричі більше таких путівок. Позитивну динаміку плануємо продовжити і в 2014 році. Зазначу: нам важливо не тільки, скільки дітей ми оздоровлюємо, а в яких умовах це буде здійснено. Як їх годують, на чому вони сплять, які культурні заходи для них проводять. Представники відділень фондів постійно відвідують санаторії з перевірками.

— Для тих батьків, які ще не користувалися пільговими путівками для оздоровлення дитини, розкажіть, як можна отримати таку послугу від Фонду?

— Батькам потрібно подати заявку в комісію з соціального страхування на підприємстві, потім підприємство подає заявку на дирекцію за місцем реєстрації. По більш детальну інформацію застрахованим особам варто звертатися у робочі органи Фонду за місцем реєстрації або на гарячу лінію, де кваліфіковані спеціалісти все розкажуть і пояснять.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Ще раз нагадаємо, що право на путівки мають лише застраховані особи і члени їхніх сімей. Якщо ви працюєте за так званим усним договором, отримуєте зарплату «у конверті», отримати путівку від Фонду ви не зможете. Тож не втрачайте можливості дбати про здоров’я своє і своїх дітей.

  • Люди, будьте людьми!

    В останні кілька тижнів приїздило багато мешканців Слов’янська. Якби не біда, вони, може, й не знали б, що є такий Луцьк і що він є обласним центром Волинської області. На початок липня по допомогу до органів влади звернулися понад шість десятків родин, а це більш як 200 осіб. Цифра ця змінюється щодня. Це лише офіційна статистика. >>