Держкомстат підтвердив, що борги з заробітної плати скорочуються по всій країні

31.01.2014

«Незважаючи на дуже непросту економічну ситуацію в країні, ми змогли закінчити 2013–й рік краще, ніж починали. Ми не лише утримали ситуацію, а й змогли зменшити загальний обсяг заборгованості, — зазначила в.о. міністра соціальної політики Наталія Королевська на засіданні Комісії з питань погашення заборгованостей із зарплат, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яка днями проходила у Києві. — Цьому сприяла комплексна робота фахівців Держінспекції з питань праці безпосередньо з підприємствами–боржниками».

До того ж, за словами в.о. міністра, за рік число підприємств–боржників зменшилося на третину, або на 676 підприємств. При цьому стало менше боржників серед комунальних, державних і підприємств інших форм власності.

Не менш важливим, звернула увагу присутніх Наталія Королевська, стало недопущення минулого року виникнення нової заборгованості майже у 3 млрд. грн. на багатьох підприємствах. «З початку минулого року Держпраці проведено майже 5 тис. перевірок на підприємствах–боржниках із заробітної плати та за вимогою державних інспекторів повністю або частково погашено боргів на суму 832 млн. грн. Гроші отримали 364 тис. працівників. Також слід відзначити ретельну роботу Міндоходів, завдяки якій вдалося попередити виникнення боргів із заробітної плати майже на 2 млрд. грн.», — повідомила вона.

«Поступове вирівнювання ситуації з боржниками і ліквідація старих боргів позначається й на якості отримання страхових виплат, що йдуть через Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності», — нагадав виконуючий обов’язки директора Виконавчої дирекції Фонду Володимир Ткаченко. Адже зниження заборгованості означає й збільшення відрахувань до Фонду, а це гарантує повноту і своєчасність соціальних виплат, що йдуть через Фонд.

Головне зараз — не допустити нових заборгованостей. Тому Міністерство соціальної політики розробило додатковий механізм для прискорення погашення заборгованості із заробітної плати і найближчим часом презентує його на засіданні уряду.