Освітити й обігріти

31.01.2014
Освітити й обігріти

Українська електроенергiя — iз зиском для економiки — освiтлює оселi європейцiв. (з сайта googleusercontent.com.)

Україна продовжує нарощувати експорт нафти та електроенергії. Найприємніше, що напрямок експорту — до країн Європейського Союзу. Аналітики відзначають: передумови для цієї тенденції були створені завдяки модернізації галузі. Прикметою року, що минув, стало зниження споживання вугілля та впровадження енергозберігаючих технологій. Тож «зайву» енергію ми отримали змогу продавати за кордон. Ідеться насамперед про електричну енергію. Також нафтотранспортна система України нарощує обсяги транзиту до країн Євросоюзу.

Торік наша держава збільшила експорт електроенергії у порівнянні з 2012 роком на 1,2% — 9,86 млрд. кВт/год. За даними Міністерства доходів і зборів, Україна у 2013 році збільшила виручку від експорту електроенергії до країн Євросоюзу, Молдови і Білорусі на 0,94% — до 580,1 млн. доларів. Нагадаємо, різкий стрибок було зафіксовано у 2012 році, коли наші енергетики наростили обсяг експортованої електроенергії одразу на 51,5% — до 9,74 млрд. кВт/год.

Як відомо, з 2010 року Україна перейшла на нову модель організації експортних поставок електроенергії. Відповідно до нових правил гри, відтепер учасники ринку купують на аукціонах у оператора магістральних мереж «Укренерго» доступ до транскордонних ліній електропередач, якими здійснюється експорт. Компанії «Східенерго» і «Пауер Трейд», які входять до енергохолдингу ДТЕК, займають монопольне становище з експорту електроенергії до Румунії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Молдови, Білорусі.

Українські ж теплоелектростанції торік знизили споживання вугілля у порівнянні з 2012 роком на 1,6% — до 37,64 млн. тонн. В останні ж два роки Україна декларувала перехід на жорсткий режим економії у зв’язку з високою ціною на російський газ і плани з його часткового заміщення вугіллям. Відповідно до затвердженого балансу газу на 2013 рік, його планувалося поставити на станції в обсязі 6,3 млрд. кубометрів.

Транзит нафти у країни Євросоюзу (Словаччину, Угорщину, Чехію) через систему вітчизняних трубо­проводів торік становив 15,58 млн. тонн, що на 7% більше, ніж було у 2012 році. За даними Міненерговугілля, транзит нафти через територію України у грудні 2013 року зріс на 1,9% — до 1,33 млн. тонн. Всього ж упродовж року ми перекачали на Захід 14,55 млн. тонн «чорного золота». У нинішньому році наша держава планує зберегти обсяги транзиту нафти. Технічні можливості для цього країна має: 18 нафтогонів загальною довжиною 4569 кілометрів, що входять до системи, 51 нафтоперекачувальна станція, 11 резервуарних парків загальною ємністю понад 1 млн. кубометрів працюють без жодних нарікань.

А ТИМ ЧАСОМ...

Заощадити і продати

Як відомо, торік наша держава знизила споживання газу на 8,1% — до 50,4 млрд. кубометрів. У грудні минулого року — у порівнянні з аналогічним періодом 2012–го — Україна знизила споживання газу на 16,1% — до 6,7 млрд. кубів. Це на 1,2 млрд. кубометрів менше, ніж у грудні 2012 року. Нагадаємо, що раніше прогнозувалося споживання 60,06 млрд. кубометрів блакитного палива на рік.

Важливо у цій ситуації, що поряд з економією споживання наша держава наростила транзит газу — на 2,2%. Загальний обсяг транзитного газу, який пройшов нашою територією, становив 86,1 млрд. кубометрів. Це на 1,9 млрд. кубів, або на 3,2% більше, ніж позаторік.

Цікаво, що у проект державного бюджету, який нині вже підписаний Президентом і став законом, прогнозований обсяг транзитного газу записано на рівні 82 млрд. кубометрів. Окрім цього, закріплюється ставка рентної плати у розмірі 1,67 грн. за тисячу кубометрів газу за кожні сто кілометрів відстані, яку він проходить із Росії до західноєвропейського споживача.

Нагадаємо, що, за оперативними даними центрального диспетчерського департаменту «Укртрансгазу», з початку 2013 року Україна скоротила обсяги надходження імпортованого газу з Російської Федерації на 4,9 млрд. кубометрів. Таким чином, маємо економію на рівні 15%.